Dragan Nikolić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Vraćene izmjene 93.86.5.106 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika OC Ripper
Red 13:
'''Dragan Nikolić''' (pravo ime '''Dragoslav Nikolić''') ([[Beograd]], 20. avgusta 1943. – Beograd, 11. marta 2016.), [[Jugoslavija|jugoslovenski]] i [[Srbija|srpski]] [[glumci|glumac]].
 
GagaRođen je rođen u [[Beograd]]u 20. avgusta 1943. godine. Apsolvirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
 
Filmsku karijeru počeo glavnom ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji pogine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (značajke i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu ''[[Kad budem mrtav i beo]]'' [[1967]] [[Živojina Pavlović]]a, za koju je (s onom u filmu Tri sata za ljubav, [[1968]], F. Hadžića) nagrađen diplomom na festivalu u Puli [[1968]]. godine. Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donela mu je [[1985]]. godine [[Oktobarska nagrada grada Beograda|Oktobarsku nagradu grada Beograda]] za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik veliko psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu ''[[Život je lep]]'' B. Draškovića).