Ravno – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 126:
 
== Kultura ==
Na listi [[nacionalni spomenik BiH|nacionalnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine]] za opštinu Ravno nalaze se slijedeći spomenici:
* [[Manastir Zavala|Crkva Vavedenja Bogorodice u [[Zavala (Ravno)|Zavali]], graditeljska cjelina. Freske u crkvi Sv. Vavedenja u manastiru Zavala smatraju se najkvalitetnijim slikarskim ostvarenjem u Bosni i Hercegovini nastalim u vrijeme osmanske vladavine. Uradio ih je Georgije Mitrofanović 1619. godine.
* [[Crkvina u Zavali]], arheološko područje Na južnoj strani nalazišta su još uvijek dobro očuvani ostaci katoličke crkve sv. Petra, a sjeverna, manja je pravoslavna crkva sv. Petke, u lošem stanju. Uz podužne zidove crkve sv. Petke protežu se dva zida neke treće građevine (samostana?). Na ovom lokalitetu je i nekropola [[Stećci|stećaka]].
* [[Zaplanik]], historijsko područje. Nacionalni spomenik čini prapovijesna grobna gomila ([[Tumuli|tumulus]]), srednjovjekovna nekropola sa 30 stećaka, ostatci srednjovjekovne crkve, pravoslavna crkva posvećena svetim Apostolima Petru i Pavlu i pravoslavno groblje sa 15 krstova. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=82 Nacionalni spomenici kulture]</ref>