Razlike između izmjena na stranici "Hrvatske županije"

Dodano 419 bajtova ,  prije 4 godine
oznake: Mobilno uređivanje Web izmjena mobilnim uređajem
Svaka županija ima predstavničko tijelo koje se zove ''županijska skupština'' i koje čine županijski vijećnici izabrani na redovnim izborima svake četiri godine. Vijećnici se biraju pomoću izbornih lista proporcionalnom metodom, s time da je izborni plafon za svaku listu 5 %.
 
Izvršnu vlast u županijama obnaša ''župan'' koji se od [[2009.]] godine bira na neposrednim izborima (sustav apsolutne većine s potencijalnim drugim krugom). Osim što predsjeda radom županijske vlasti, župan predstavlja županiju u vanjskim poslovima. Zajedno s županom biraju se i dva ili tri ''zamjenika župana''. Župan i zamjenici mogu se opozvati referendumom u skladu sa zakonom. Do 2009. izvršno tijelo županije bilo je ''županijsko poglavarstvo'', na čijem je čelu bio župan, župana je birala županijska skupština, a na njegov/njezin prijedlog, i članove županijskog poglavarstva (među kojima su bila i dva ''dožupana'', danas - zamjenici župana).
Županijska skupština bira izvršno tijelo zvano ''županijsko poglavarstvo'', na čijem čelu je ''župan'', koji ima do dvanaest pomoćnika zvanih ''dožupan''. Osim što predsjeda radom županijske vlasti, župan predstavlja županiju u vanjskim poslovima.
 
Grad [[Zagreb]] je zbog svoje ekonomske i političke važnosti po ovlastima izjednačen sa županijama.
3

izmjene