Indexi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 21:
Slijedi povijesni datum u karijeri Indexa – 15. siječanj (januar) 1969. Tog dana započelo se snimanje pjesme “Plima”, koju je komponirao Slobodan Bodo Kovačević, a tekst napisao Kornelije Kovač.
 
Sljedeći jednako važan događa se u istoj godini, 11. listopada (oktobra), kada je snimljena prva domaća rock poema “Negdje na kraju u zatišju”, prva rock tema koja je trajala dulje od 10 minuta. Melodiju je komponirao Slobodan Kovačević na stihove [[Želimir Altarac Čičak|Želimira Altarca Čička]].
 
U prosincu (decembru) 1969. godine Ismet Nuno Aranutalić je otišao u vojsku I neće se više vratiti u Indexe. Kasnije je s [[Goran Bregović|Goranom Bregovićem]] i Zoranom Redžićem osnovao sastav Jutro, preteču [[Bijelo dugme|Bijelog dugmeta]].
 
Početkom 1970. godine opet se događa jedna od brojnih personalnih promjena za klavijaturama. Đorđe Novković se pridružio grupi [[Pro Arte]], a zamijenio ga je Ranko Rihtman (ex Čičak, rođen 1948. u Sarajevu). Na takmičarskoj rock večeri festivala [[Zagreb]] 70. Indexi su nastupili s pjesmom “Da sam ja netko”, koju je komponirao [[Hrvoje Hegedušić]], a tekst je napisala [[Maja Perfiljeva]] i osvojili su drugo mjesto, iza Korni grupe. “Da sam ja netko” uz “Svijet u kome živim” (muzika Kovačević-Redžić, tekst [[Želimir Altarac Čičak|Želimir Altarac Čičak]]) objavljena je na singl ploči u izdanju zagrebačkog [[Jugoton]]a.
Sljedeće godine, također na rock večeri festivala Zagreb 71. Indexi su izveli ambicioznu kompoziciju “Izvor” (muzika Hegedušić, tekst Perfiljeva) i ovaj put osvojili prvo mjesto, ispred Korni grupe. Pjesma nažalost nikada nije snimljena i objavljena na pločama. Iz grupe odlazi Ranko Rihtman i novi orguljaš je [[Vlado Pravdić]] (ex Vokinsi, Ambasadori), ali će i on od jeseni krenuti dalje (odlazi u grupu Jutro Gorana Bregovića), pa je klavijaturist Indexa postao [[Enco Lesić]] (ex Dalmatini, Split). Iste godine na festivalu Vaš šlager sezone Indexi su s pjesmom Milana Đajića “Da li postoji ljubav” osvojili su drugo mjesto publike.
U siječnju (januaru) 1972. godine u muzičkoj emisiji “Maksimetar” TV Beograd, Indexi promoviraju pjesmu Enca Lesića “Sve ove godine” koja je postala mega-hit (1981. godine pjesmu je u ska formi obradilo Bijelo dugme). Lesić je ubrzo napustio Indexe i u Zagrebu osnovao grupu Spektar. S Indexima je ponovo Vlado Pravdić koji je u grupi ostao do 1973. godine kada je prešao u grupu Jutro (od 1974. godine Bijelo dugme).