YouTube – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 11:
Moć YouTubea prepoznali su i političari. Tako kandidati za američke predsjedničke izbore [[2008.]] godine koriste YouTube kao medij za predsjedničku kampanju čime se najviše služe [[Barack Obama]] i [[Hillary Clinton]]. Potencijalni birači mogu pregledavati video uratke u kojima predsjednički kandidati iznose svoje stavove te ih komentirati vlastitim uratcima. Također, američki mediji ističu da je YouTube odigrao značajnu ulogu u porazu republikanskog senatora Georgea Allena 2006. zbog video isječka u kojem senator iznosi [[Rasizam|rasističke]] stavove.
 
== GLEDAJTE ZIGUBIGULE I SUBSCRIBE TO MUDJA!!! ==
== Pravna pitanja ==
MUDJA BEST CHANNEL ON WORLD EVERYONE SUBSCRIBE!!!
Iako YouTube ne dopušta postavljanje sadržaja zaštićenog zakonom o autorskim pravima [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Američkih Država]] i čitavo ga vrijeme briše, takav sadržaj se neprestano pojavljuje. Tu spadaju televizijske emisije, reklame, glazbeni spotovi, snimke koncerata, isječci iz filmova i TV serija i dr. Ukoliko ih vlasnik autorskih prava ne prijavi, jedini način na koji YouTube otkriva takav sadržaj je putem ključnih riječi i oznaka (tagova) koje su postavljene uz njega. Svojevremeno je YouTube ponudio mogućnost da korisnici prijave sadržaj koji krši autorska prava, ali se ispostavilo da je takav sustav podložan zlouporabi jer su neki korisnici prijavljivali originalne uratke drugih korisnika.
 
Zbog kršenja autorskih prava YouTubeu je uloženo mnogo pritužaba, a pokrenuto je i nekoliko sudskih postupaka. Tako je, naprimjer, Japansko društvo za zaštitu prava autora, skladatelja i izdavača (JASRAC) tražilo da YouTube ukloni tisuće video isječaka popularnih japanskih glazbenika. U veljači 2006. televizijska kompanija NBC zatražila je uklanjanje zaštićenog materijala, međutim, kako je YouTube sve više dobivao na značaju, NBC se u srpnju iste godine odlučuje za neobičan potez te mu nudi suradnju. Tako na YouTubeu danas postoji službeni NBC-jev kanal na kojem je moguće gledati isječke iz njegove produkcije.
 
U kolovozu 2006. YouTube najavljuje da planira tokom 18 mjeseci ponuditi na svojoj stranici sve glazbene spotove ikad napravljene. Warner Music Group i EMI prihvaćaju projekt te u rujnu potpisuju ugovor s YouTubeom, a u listopadu ugovore potpisuju i [[CBS (TV mreža)|CBS]], Universal Music Group i Sony BMG Music Entertainment. Prema ugovoru, te kompanije YouTubeu ustupaju pravo na emitiranje glazbenih spotova iz njihove produkcije za dio prihoda od reklama s YouTubeovih stranica.
 
== Tehnički podaci ==