Orlovi rano lete – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 1:
''''Bold text''''"Orlovi rano lete" je roman za djecu pisca Branka Ćopića, koji je objavljen 1959. godine. 1966 je napravljen i jugoslovenski film koji prati akciju knjige.
 
== Radnja ==
{{Upozorenje}}
{{Upozorenje|Selo=Ovu pricu ja opisujem i ovo je najbolje za ovo probajte. :3|Hvala=}}
„Orlovi rano lete“ se sastoji od dva dela.
Radnja se odvija u periodu pre početka Drugog svetskog rata.
Red 30:
* Vanjka Široki - Njegov otac je bio za vreme I svetskog rata zarobljen u Rusiji i tamo se oženio Ruskinjom. Bio je krupan i plavokos i zbog toga su ga zvali Vanjka Siroki.
* Nikolica s prikolicom- najmlađi član družine . Dobio je nadimak po tome što se nije odvajao od njegovog psa Žuje.Učenik je prvog razreda.
* poljar Lijan- "Krivonog čičica lisičijeg lica i lukavog pogleda". Uvek je "mućkao bocu s rakijom i potezao iz nje". Ume da se pretvara i da se ulaguje. Njegov zadatak je bio da luta selom i da juri decu s tuđih voćnjaka i vinograda i da im brani da love ribu... Boreći se večito sa decom i sam je podetinjio, pa se upuštao u prava dečija lukavstva, smicalice i doskočice. Međutim, nije bio zločest, niti surov prema deci. Mnogo je voleo decu i najčešće im gledao kroz prste kad bi ih uhvatio u šteti.Pisac za njega kaže: "Umije taj da vreba... kao pravi osnovac, da se provlači kroz plot, krije se tako vešto kao da igra žmure, a po potrebi će se i na drvo uspuzati..." Domišljati Lijan i sam je krao voće, lubenice i krastavce, a onda je po selu dizao dreku i tražio lopove.
* Ucitelj Paprika-pijandura nista ne zna a uci decu samo ih bije i uvek je namrgodjen i rigorozan.Sram ga bilo!!!!!!
 
== Veze (Branko Copic) ==
* [[Branko Ćopić]]
Jovanče i lunja nisu bili zajedni
 
Procitajte je jako je zabavno citati knjigu.Posebnu ovu :3
== Literatura ==
* Branko Ćopić, „Orlovi rano lete“, ISBN 86-7781-194-X