Washington Behind Closed Doors – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 37:
Ehrlichlman je svoju knjigu zamislio kao ''[[roman a clef]]'' posvećen prvenstveno Watergateu, ali je serija pokrivala cijelo doba Nixonove administracije. Radnja serije se bavi Richardom Moncktonom ([[Jason Robards]]), beskrupuloznim političarom koji izbornom prevarom i mračnim dogovorima s [[FBI]] i [[CIA]]-om dolazi u [[Bijela kuća|Bijelu kuću]] te pokušava nastaviti voditi sve nepopularniji rat u [[Jugoistočna Azija|Jugoistočnoj Aziji]]. Nastojeći skršiti otpor svojoj politici, počinje se koristiti sve prljavijim sredstvima sve dok ga ne razotkriju novinari.
 
Serija je u mnogo čemu bila odraz svog vremena, odnosno dubokog razočaranja američke javnosti u federalnu vladu izazvanu Watergateom i porazom u [[vijetnamski rat|vijetnamskom ratu]], kao i tada široko uvriježenog stava da je Richard Nixon najveći monstrum u američkoj historiji. Za standarde 1970-ih raskošna produkcija je imala dojmljivu glumačku ekipu koju su, osim Robardsa, sačinjavali ugledni glumci kao [[Cliff Robertson]], [[StephanieStefanie Powers]], [[Andy Griffith]], te [[Robert Vaughn]] koji je za ulogu lika temeljenu na Nixonovom pomoćniku [[H. R. Haldeman]]u dobio [[Emmy Award|Emmy]].
 
Seriju je nekoliko godina kasnije u okviru programa [[Jugoslavenska radiotelevizija|JRT]] emitirala tadašnja [[Radiotelevizija Sarajevo|Televizija Sarajevo]] pod nazivom ''Washington iza zatvorenih vrata''.