Razlike između izmjena na stranici "Upala"

Dodana 322 bajta ,  prije 4 godine
m/м
sinonimi u definiciji, naslovi poglavlja
m/м (sinonimi u definiciji, naslovi poglavlja)
[[DatotekaFile:TonsillitisWintertenen.jpg|thumb|280pxright|250px|Upala nožnih prstiju pri [[Tonzilitisozebline|Akutni tonzilitisozeblinama]].]]
[[Datoteka:Tonsillitis.jpg|thumb|right|250px|[[Tonzilitis|Akutni tonzilitis]].]]
'''Upala''' je dio složenog biološkog odgovora organizma na štetne čimbenike, poput patogenih [[bakterija]], oštećenih [[stanica]] (primjerice [[ishemija]], [[nekroza]]) ili raznih iritansa (kemijskog, mehaničkog ili fizikalnog tipa). Još od Celsusa, četiri znaka akutne upale su [[bol]] (dolor), [[toplina]] (calor), crvenilo (rubor) i oteklina (tumor). Kasnije je dodan i gubitak funkcije (functio laesa) kao peti znak upale. Svrha upale je da pomogne organizmu u borbi protiv štetnog stimulusa, ali ponekad predstavlja zdravstveni problem sama po sebi, kada njena svrha nije sasvim jasna ili je potpuno kontraproduktivna (kronična upala ili [[akutna reumatska groznica]]) a upala je početak procesa liječenja. Upala nije isto što i [[infekcija]], čak i u slučajevima kad je upala uzrokovana infekcijom.
 
'''Upala''' jeili '''zapaljenje''', odn. '''inflamacija''' ([[latinski jezik|lat.]] ''inflammatio''), dio složenog biološkog odgovora organizma na štetne čimbenike, poput patogenih [[bakterija]], oštećenih [[stanica]] (primjerice [[ishemija]], [[nekroza]]) ili raznih iritansa (kemijskog, mehaničkog ili fizikalnog tipa). Još od Celsusa, četiri znaka akutne upale su [[bol]] (dolor), [[toplina]] (calor), crvenilo (rubor) i oteklina (tumor). Kasnije je dodan i gubitak funkcije (functio laesa) kao peti znak upale. Svrha upale je da pomogne organizmu u borbi protiv štetnog stimulusa, ali ponekad predstavlja zdravstveni problem sama po sebi, kada njena svrha nije sasvim jasna ili je potpuno kontraproduktivna (kronična upala ili [[akutna reumatska groznica]]) a upala je početak procesa liječenja. Upala nije isto što i [[infekcija]], čak i u slučajevima kad je upala uzrokovana infekcijom.
 
== Tipovi ==
 
S obzirom na trajanje, upala može biti akutna ili kronična. Akutna je upala početni odgovor tijela na štetan čimbenik (noksu) a karakterizira ju povećan dotok krvi koji onda dovodi do izlaska plazme i leukocita iz krvnih žila u pogođeno [[tkivo]]. Cijeli je niz procesa u organizmu koji dovode do razvijanja upalne reakcije, a uključuju [[krvni sudovi|krvne žile]], krvne stanice (tj. imunosni sustav) i stanice koje se inače nalaze u tkivima. Reakcija na upalu može biti lokalna (otok, crvenilo, nakupljanje leukocita) i sistemska (pojačana sinteza proteina akutne faze, porast tjelesne temperature). Akutna se upala može razviti u kroničnu, što dovodi do promjena u vrstama stanica prisutnima u pogođenom tkivu. Kronična upala je organizmu štetan proces jer može dovesti do ateroskleroze, reumatoidnog artritis i tumora, zbog čega je upala dobro reguliran proces, a poremećaj u procesu upale rezultira bolešću.
U medicinskoj nomenklaturi, općenito je pravilo da upale završavaju nastavkom –itis. Tako je upala ždrijela [[faringitis]], upala sinusa sinusitis, upala bubrega [[glomerulonefritis]]. Iznimka od ovog pravila je upala pluća, [[upala pluća|pneumonija]].
 
== StaniceStanična u upalnoj reakcijikomponenta ==
Stanice koje sudjeluju u upalnoj reakciji mogu biti porijetlom iz krvi ili pak sastavni dio tkiva. Stanice koje su dio tkiva su makrofagi, mastociti i plazma stanice te potporne stanice endotela, vezivnog tkiva i glatkog mišićja. Stanice koje iz krvi dolaze u pogođeno područje su leukociti (koji mogu biti granulirani ili ne) te krvne pločice ili trombociti. Granulirani leukociti obuhvaćaju neutrofile, bazofile i eozinofile, dok su negranulirani monociti i limfociti. Pretraga krvi koja prikazuje udjele pojedinih vrsta bijelih krvnih stanica naziva se diferencijalna krvna slika i često može ukazati o kakvom se obliku uzročnika upale radi.
 
'''Neutrofili''' čine većinu leukocita. Ime su dobili po tome što se pod mikroskop bojaju neutralno, za razliku od eozinofila ili bazofila. Ovisno o starosti, jezgra im može biti u tri ili više režnjeva. Imaju sposobnost aktivnog kretanja i najpokretljiviji su leukociti.
 
== Vidi još ==
 
* [[akutna upala]]
* [[antiinflamatorni agens]]
* [[cijeljenje]]
* [[kronična upala]]
 
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Inflammation}}
 
{{klica-medicina}}