Supkultura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
m supkultura istaknuta, potkultura na kraj kao (manje čest) sinonim
Red 1:
'''Potkultura''' ili '''supkultura''' je, skup normi, vrednosti i obrazaca ponašanja koje razlikuje jednu grupu ljudi od [[kultura|kulture]] šire zajednice kojoj pripada; potkultura.
 
U drugoj polovini [[1960e|1960-ih]] godina nastaju mnogi [[društveni pokreti]], a zajedno sa njima mnoge potkulturesupkulture čije je zajedničko ime [[kontrakultura]]. Prvi koji su proučavali pojam potkulturesupkulture u [[sociologija|sociologiji]] su bili pripadnici Čikaške škole.
 
Govoreći o podkulturisupkulturi najčešće se govori o podkulturisupkulturi mladih. Muzika ima veliku ulogu u nastajanju potkulturnihsupkulturnih grupa, i omladinske podkulturesupkulture sa obično definišu u odnosu na muziku. Članovi potkulturnihsupkulturnih grupa međusobno se razlikuju, osim po stavovima i ciljevima, i po izgledu, spoljašnjim obiležjima i interesovanjima. Neke od najpoznatijih omladinskih potkulturasupkultura su: [[hipici]], [[rock|rokeri]], [[heavy metal|metalci]], [[pank]]eri, [[skinsi]], [[rastafarijanci]], [[hip-hop]]eri...
 
Odnos potkulturesupkulture i dominantne kulture može biti sledeći:
* prihvatanje dominantne kulture
* odvojenost od dominantne kulture, bez suprotstavljanja
* otpor prema dominantnoj kulturi (kontrakultura ili alternativna kultura)
 
Karakteristike subkulturnihsupkulturnih grupa su:
* Samoorganizoranje
* Zajednička interesovanja