Historija Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Red 81:
[[Bosna i Hercegovina u Rimskom carstvu|Rimski period vladanja]] svim ilirskim područjem počeo je 9. god. n.e. nakon posljednjeg ilirskog otpora, poznatog kao [[Batonov ustanak]] i stvaranja Ilirske provincije. Sjedište te provincije bilo je u [[Salona|Saloni]] (današnji [[Solin]] u Hrvatskoj). Administrativne promjene su bile česte, da bi se u jednom trenutku ilirsko ime izgubilo i stvorene su dvije provincije, Dalmacija i Panonija. Prilikom podjele [[Rimsko carstvo|Rimskog carstva]] [[395]]. godine, provincija Dalmacija, a s njome i teritorija današnje BiH, je potpala pod [[Zapadno rimsko carstvo]].
 
Rimska vlast je počinjala pacifikacijom osvojene teritorije koja se na prvom mjestu sastojala od gradnje puteva. U prvih 15 god. napravljena su tri velika puta i sva tri su počinjala u Saloni. Prvi je išao preko Knina i Bosanskog Grahova za doline Une i Sane i dalje do Siska, drugi preko Sinja, Glamoča i Banja Luke u širi reon Panonije i konačno treći preko Sinja, područja Sarajeva za Srebrenicu.<ref>DOLABELIN SISTEM CESTA U RIMSKOJ PROVINCIJI DALMACIJI -Ivo Bojanovski, Sarajevo 1974</ref> Svaki put je bio obilježen miljokazima (i danas ih ima mnoštvo), a uz put su se gradile putne stanice i fortifikacijski objekti u svrhu obezbjeđenja.<ref>RIMSKA UTVRDENJA U BiH S OSOBITIM OSVRTOM NA UTVRDENJA KASNE ANTIKE -IRMA ČREMOŠNIK Topniška 62, YU-61000 Ljubljana,1990</ref> Naravno, vidljiv je i ekonomski interes jer su svi putevi vodili ka rudarskim područjima. Slijedila je romanizacije kada Iliri sve više postaju građani Rima i zauzimaju razne položaje na društvenoj ljestvici, naročito vojnoj. Kada je hrišćanstvo postala zvanična vjera Rimskog carstva i romanizirani Iliri ga prihvataju. O tome govore ostaci [[Ranohrišćanske bazilike u Bosni i Hercegovini|bazilika]] iz tog perioda. U jednom dokumentu iz 533. god. n.e. sa sabora u Saloni se govori o priključenju kninskoj biskupiji teritorije Sardeaticum kod Drvara i Salviaticum u Glamočkom polju.
 
Period mira na ilirskom području se završava najezdom Huna pa onda [[Vizigoti|Vizigota]], a kasnije i [[Ostrogoti|Ostrogota]] koji 476 god. ruše Rimsko carstvo i vladaju područjem današnje Bosne i Hercegovine u narednih stotinak godina. Njihovu državu je početkom 6. vijeka srušio [[Justinijan]] te na ovim područjima kraće vrijeme uspostavio istočnorimsku, odnosno [[bizant]]sku vlast. Međutim, ona se s vremenom ograničila na obalne gradove sve do najezde Avara i na kraju Slavena u 7. vijeku.