Bitunja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Čišćenje
Nema sažetka izmjene
Red 17:
 
== Geografija ==
Selo se nalazi u [[Hercegovina|Hercegovini]]. Područje Bitunje se nalazi oko 8 kilometara jugoistočno od [[Stolac|Stoca]], a od općinskog centra Berkovića oko 28 km jer je najbolji put preko Stoca. Bitunja se dijeli na Donju i Gornju Bitunju u kojoj je i zaselak Zabrđe. U Zabrđe se stiže sa puta Stolac-[[Ljubinje]], skretanje na istočnu stranu kod betonske čatrnje Novakinja (prije prevoja na Žegulji). Bitunja se prije [[rat u Bosni i Hercegovini|rata u Bosni i Hercegovini]] nalazila u sastavu opštine [[Stolac]].
 
== Istorija ==
Područje Bitunje je pripadalo srednjovjekovnoj Humskoj[[Hum]]skoj župi Dubrava koja je graničila sa župama Dabar, Popovo, Žaba, Luka i Večerić. Župa Dubrave se spominje u dubrovačkom spisu od 13. oktobra 1285, a zatim u više dokumenata iz 1405, 1406, 1443, 1444, 1449. godine.
 
Stećci Gornje Bitunje (Zabrđa) situirani su na četiri lokaliteta, poznata pod sljedećim nazivima: Lokve, Potkuk, Zakuk i Baba. Centralni dio područja na kojem su nekropole je vapnenačkakrečnjačka stijena Kuk koja je korištena kao kamenolom za okolne nekropole. Oko nje su nekropole Potkuk i Zakuk. Nekropola Lokve je na najnižen dijelu areala na kojoj se nekropole pružaju, a Baba je na najvišoj tački u ovom dijelu terena. Sve četiri nekropole su proglašene za nacionalne[[nacionalni spomenikespomenik kulture Bosne i HercegovineBiH]]. <ref>[http://www.kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&blok=2&indexGrad=1&lang=1&idGrad=3 Nekropole stećaka]</ref>
 
'''Nekropola Potkuk''', nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola [[stećak]]a koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom [[UNESCO]]-a. Na listi su 22 nekropole u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], po 3 u [[Srbija|Srbiji]] i [[Crna Gora|Crnoj Gori]], a 2 u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]. <ref>[http://unescobih.mcp.gov.ba/spomenici/Default.aspx?id=14274 Državna komisija]</ref> Proglašena je i za [[Nacionalni spomenik BiH]].<ref>{{Cite web |url=http://old.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2973 |title= Nekropola Potkuk |work=kons.gov.ba |accessdate= 13. 10. 2016}}</ref> Nalazi se na relativno ravnom terenu ispod južne strane Kuka. Zauzima prostor 70x40 m. Na nekropoli ima preko 200 stećaka, od kojih su neki ukrašeni i očigledno je da je to nekropola jedne veće zajednice. Osim 2 sanduka sa postoljem isklesanih u jednom komadu, 2 sljemenjaka i 5 masivnih ploča, dužine i širine preko 2 m te visine do 0.3 m, svi ostali spomenici su u obliku sanduka. Ukrašeno je 45 spomenika. Ukrasi su izvedeni u plitkom reljefu, izuzev na nekoliko primjeraka na kojima su urađeni tehnikom urezivanja. Na ukrašavanju spomenika radilo je više majstora. Najčešći je prikaz jelena pojedinačno ili lova. Veći broj spomenika je dobro klesan i dosta dobro očuvan.
Bitunja se prije [[rat u Bosni i Hercegovini|rata u Bosni i Hercegovini]] nalazila u sastavu opštine [[Stolac]].
 
Stećak br. 15 je među nekoliko reprezentativnih. Sjeverna, južna i zapadna (doglavna) okomita strana su ukrašene. Na vrhu sjeverne strane je friz od dvije linije koje se prepliću i uokviruju sedam elipsastih medaljona. U svakom je po jedna ptica. Ispod friza  je motiv ženskog kola sa 4 figure koje se drže za ruke. Na jednom kraju je velika muška figura koja drži u jednoj ruci dugačak mač. Između žena su male ženske figure. Suprotni kraj kola završava malom ženskom figurom koja ima ispružen veliki dlan u visini ramena. Na južnoj strani je prikaz lova na jelena kao  na spomenicima br. 8 i 9. Na zapadnoj strani je širok friz od povijene lozice.
 
== Stanovništvo ==