Evropa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 142:
* [[Sloveni|Slovena]] i [[Avari|Avara]]: iz svojih prvih naseobina, koje su se nalazile verovatno između Elbe i Visle, Sloveni nadiru posle 580. godine južno od Dunava, zauzevši u VII veku [[Balkansko poluostrvo]] i nastanjuju se zapadno od Elbe, u Češkoj, kao i u oblastima koja se nalaze iznad Dnjepra; godine 896. [[Mađari]] stižu u Panoniju;
* [[Vikinzi|Vikinga]]: u i veku, najveći deo Evrope se suprotstavlja Vikinzima koji prave upade, pljačkaju, bave se velikom trgovinom pa čak i kolonizacijom pošto su se nastanili u Engleskoj (Denlou) i u Francuskoj ([[Normandija]]).
 
== Pokrštavanje ==
[[Hrišćanstvo]] se prvo raširilo u [[Rimsko carstvo|Rimskom carstvu]]. Posle propasti carstva učvršćuje se u oblastima Severa i Istoka, naseljenima Germanima, Slovenima, Mađarima i Skandinavcima. Za razliku od drugih germanskih kraljevina koje su se poklonile arijanizmu, [[Franci]] se pokrštavaju u katolicizam ([[Klovis]]ovo krštenje 498. ili 499. godine) što omogućava crkvi da igra glavnu ulogu u novim uređenjima varvarskog sveta.