CSI: Miami – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija CSI pomoću gadgeta HotCat
Red 81:
* Poručnik '''Horejšio Kejn''' (od 1. do 10. sezone; tumačio ga ''[[:sr:Dejvid Karuzo|David Caruso]]'') šef je dnevne smjene kriminalističkog laboratorija.
* '''Keli Dukejn''' (od 1. do 10. sezone; tumačila je ''Emily Procter'') Horejšiova je zamjenica.
* '''EricErik Delko''' (od 1. do 10. sezone; epizodno u 8. sezoni; tumačio ga ''Adam Rodríguez'') stručnjak je za otiske prstiju i identifikaciju [[droga|droge]].
* Dr. '''Aleks Vuds''' (od 1. do 6. sezone; epizodno u 7. i 8. sezoni; tumačila je ''Khandi Alexander'') bila je patologinja u prvih 6 sezona.
* '''Timoti Spidl''' (od 1. do 3. sezone; epizodno u 7. sezone; tumačio ga ''Rory Cochrane'') bio je stručnjak za razne vrste tragova i otisaka.
* Poručnica '''Megan Doner''' (u 1. sezoni; tumačila je ''[[Kim Delaney]]'') bila je Horejšiova prethodnica na čelu CSI-tima koja je na neodređeno vrijeme napustila posao nakon muževe smrti.
* '''Jelina Salas''' (u 3. sezoni; epizodno od 1. do 2. i od 5. do 7. sezone; tumačila je ''Sofia Milos'') detektivka je iz Odjela za ubistva.
* '''Rajan Volf''' (od 3. do 10. sezone; epizodno u 3. sezoni; tumačio ga ''Jonathan Togo'') radio je kao obični policajac u vrijeme kad ga je Horejšio zaposlio u svom timu.
* '''[[Ryan Wolfe]]''' ([[Jonathan Togo]]) radio je kao obični policajac u vrijeme kad ga je Horatio zaposlio u svom timu skoro bukvalno na licu mjesta, primijetivši s odobravanjem njegovo besprijekorno održavanje pištolja (vjerovatno zato što Wolfe ima [[opsesivno-kompulzivni poremećaj|OKP]]). Prvi se put pojavio u epizodi ''[[Under the Influence (CSI: Miami)|Under the Influence]]'', ali nije postao stalni član do epizode ''[[Hell Night (CSI: Miami)|Hell Night]]''. Ryan je zamijenio Tima Speedlea, koji je ubijen u jednoj akciji jer mu je pištolj zakazao zbog lošeg održavanja. U epizodi ''[[Nailed (CSI: Miami)|Nailed]]'' Ryan je pogođen u oko iz pištolja za eksere. Na kraju epizode ''[[Burned (CSI: Miami)|Burned]]'' dobio je otkaz jer je direktno bio povezan s osumnjičenikom za ubistvo i jer to nije prijavio nadležnima. Nakon toga se okušao na više poslova: radio je na televiziji kao ekspert za mjesta zločina, stručni svjedok odbrane, zatim kao tehničar u streljani, a prijavio se i za pomoćnika patologa. Za cijelo to vrijeme pokušavao se ponovo prijaviti za posao u CSI-timu, što mu je na kraju i uspjelo. U ''Going Ballistic'' Ryan dobija poruku "Gotovo je" upravo nakon što je Horatio ustrijeljen. Međutim, otkrilo se da ga je Horatio zamolio za pomoć u lažiranju njegove smrti, kako bi Horatio mogao obaviti tajnu akciju. Na kraju epizode ''[[Target Specific (CSI: Miami)|Target Specific]]'' i tokom naredne epizode (''[[Wolfe in Sheep's Clothing (CSI: Miami)|Wolfe in Sheep's Clothing]]'') vidimo da je Ryana otela ruska [[mafija]] i prisilila ga da prikrije zločin.
* Narednik '''Frenk Trip''' (od 5. do 10. sezone; epizodno od 1. do 4. sezone; tumačio ga''Rex Linn'') detektiv je iz Odjela za ubistva.
* Narednik '''[[Frank Tripp]]''' ([[Rex Linn]]) detektiv je iz Odjela za ubistva, porijeklom iz [[Texas]]a, koji se pridružuje CSI-timu na mjestu zločina. U dobrim je radnim odnosima sa svim članovima tima. U epizodi ''[[Dispo Day (CSI: Miami)|Dispo Day]]'' otkriveno je da je razveden i da ima troje djece. Nakon što je položio ispit za narednika u epizodi ''Dangerous Son'', neko je vrijeme morao provesti u uniformi, radeći u patroli, ali se ubrzo vratio u Ubistva i ponovo obukao odijelo (''[[Guerillas in the Mist (CSI: Miami)|Guerillas in the Mist]]''). Tokom ranih faza serije on i Horatio nisu se dobro slagali, ali se u novije vrijeme sve češće vide zajedno na mjestima zločina. Nakon što Wolfe dobije otkaz, a kasnije bude vraćen u tim, njih dvojica imaju jedan drugog "na zubu". U ''[[Chain Reaction (CSI: Miami)|Chain Reaction]]'' dovodi Ryana da uzme otiske sa zatvorskog telefona, govoreći mu da mu je on "najdraži mali prašinar", pokušavajući ga time uvrijediti.
* '''Natalija Boa Vista''' (od 5. do 10. sezone; epizodno u 4. sezoni; tumačila je ''Eva LaRue'') je [[DNK]]-analitičarka.
* '''[[Natalia Boa Vista]]''' ([[Eva LaRue]]) jeste [[DNK]]-analitičarka kojoj je po dolasku u tim zbog nekih federalnih restrikcija bilo dozvoljeno raditi samo na neriješenim i zaboravljenim slučajevima. Prije dolaska u tim pobjegla je od muža koji ju je zlostavljao; u jednom slučaju ubistva žene njena povezanost s udruženjem zlostavljanih žena bila je ključna za njegovo rješavanje. Na kraju 4. sezone otkriveno je da je Natalia [[FBI]]-eva "krtica" u laboratoriju; zadatak joj je bio da pomogne skupiti dovoljno informacija za pokretanje slučaja protiv Horatia i njegovog tima. U 5. sezoni otkrila je da je njen bivši muž [[Epizodni likovi u CSI: Miami|Nick Townsend]] izišao iz zatvora, što ju je dosta uznemirilo. On se zaposlio kao čistač mjesta zločina i prilikom prvog susreta s Natalijom uručio joj je sudsku zabranu približavanja. Bili su u napetom odnosu sve do Nickovog ubistva, za koje je Natalia nakratko bila osumnjičena. U epizodi ''[[Darkroom (CSI: Miami)|Darkroom]]'' Wolfe pronalazi gomilu fotografija djevojaka koje su oteli trgovci ljudima i Natalia na jednoj od njih prepozna svoju sestru Anyu, a DNK s mjesta zločina potvrđuje da je Anya zaista jedna od otetih djevojaka. CSI-tim ih je kasnije uspio sve spasiti. U ''[[Tunnel Vision (CSI: Miami)|Tunnel Vision]]'' konačno je dobila dozvolu za nošenje vatrenog oružja i čak je u samoodbrani prvi put ranila sumnjivca.
* Dr. '''Tara Prajs''' (u 7. sezoni; epizodno u 7. sezoni; tumačila je ''Megalyn Echikunwoke'') bila je patologinja dnevne smjene.
* Dr. '''[[Tara Price]]''' ([[Megalyn Echikunwoke]]) bila je patologinja dnevne smjene nakon što je zamijenila Alexx u 7. sezoni. Debitirala je u ''[[Won't Get Fueled Again (CSI: Miami)|Won't Get Fueled Again]]'', a članica glavne ekipe postala u ''[[Bombshell (CSI: Miami)|Bombshell]]''. U ''[[Cheating Death (CSI: Miami)|Cheating Death]]'' Delko i Wolfe "smjestili" su joj praktičnu šalu s tijelom mrtvaca, zbog čega je cijeli taj slučaj umalo kompromitiran. Na kraju ''[[Divorce Party (CSI: Miami)|Divorce Party]]'' prikazano je kako Tara u mrtvačnici krade bočicu ''Oxycodona'' (opioidni [[analgetik]]) od žrtve i za nju lažno optužuje [[Epizodni likovi u CSI: Miami|Juliu Winston]], majku Horatiovog sina Kylea, kojeg je Horatio zaposlio kao stažistu u mrtvačnici nakon što je Kyle upao u nevolju. U ''[[Dissolved (CSI: Miami)|Dissolved]]'' Wolfe se suočava s Tarom u vezi s ukradenim pilulama u njenom ormariću (Wolfe je odranije znao za to, ali je neko vrijeme šutio, jer ga je Tara uvjerila da je sve u redu s njom). Kada Julia upadne u mrtvačnicu zbog Tarine krađe i drži sve u njoj kao taoce, Tara konačno biva uhapšena. Nakon ove epizode njen lik se više ne pojavljuje.
* '''Džesi Kardoza''' (u 8. sezoni; epizodno u 9. sezoni; tumačio ga ''Eddie Cibrian'') bivši je policajac iz [[Los Angeles|Los Anđelesa]].
* '''[[Jesse Cardoza]]''' ([[Eddie Cibrian]]) bivši je policajac iz [[Los Angeles]]a koji se ponovo prebacio u Miami. U epizodi ''Out of Time'' u prisjećanjima na 1997. godinu vidimo njegov posljednji dan na poslu u Miamiju prije odlaska u LA; tada je pomogao Horatiu da zaključi jedan slučaj nakon kojeg je Horatio postao šef nove istražiteljske jedinice koja će postati CSI. Cardoza se vratio u epizodi ''[[Hostile Takeover (CSI: Miami)|Hostile Takeover]]'' kao član tima, zamijenivši Delka. Po njegovom povratku, laboratorij je napadnut, a Cardoza je s još troje ljudi uzet za taoca, ali spasio ih je Horatio ispunivši otmičarev jedinstven zahtjev u zamjenu za njihove živote. Nakon toga, u ''[[Show Stopper (CSI: Miami)|Show Stopper]]'' došlo je do netačnosti u podacima o pređenoj kilometraži na CSI-evim ''Hummerima''; Cardoza u početku nije to objasnio, ali je kasnije u svlačionici rekao Calleigh da je pratio ženu kojoj je prijetila opasnost od čovjeka s kojim je on imao posla u Kaliforniji i da se vratio u Miami jer je taj čovjek ubio i njegovu ženu. U junu 2010. objavljeno je da Cibrian nije odabran za stalnog glumca u seriji za sezonu 2010-2011 i da će njegov lik napustiti seriju. Nije objavljeno u koliko će se još epizoda pojaviti prije odlaska.<ref>http://www.tvguide.com/News/CSI-Miami-Cibrian-1019687.aspx</ref>
* '''Volter Simons''' (od 8. do 10. sezone; epizodno u 8. sezoni; tumačio ga ''Omar Miller'') najnoviji je član Horejiovog tima.
* '''[[Walter Simmons]]''' ([[Omar Benson Miller]]) najnoviji je član Horatiovog tima, u koji se prebacio iz noćne smjene. Porijeklom je iz [[Louisiana|Louisiane]] i specijalist je za krađe umjetnina. Prvi put se pojavio u ''[[Bolt Action (CSI: Miami)|Bolt Action]]'', a stalni član postao je u ''[[Dude, Where's My Groom? (CSI: Miami)|Dude, Where's My Groom?]]''
 
=== Epizodni likovi ===