UDIK – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 45:
[[2014]]. Dino Šimunjak, dobrovoljac u izraelskom ratu, prijetio je Edvinu Kanki Ćudiću povodom UDIK-ovog insistiranja kod Tužilaštva BiH da se uhapse dobrovoljci koji su državljani Bosne i Hercegovine, a ratuju u Izraelu.<ref>http://www.klix.ba/vijesti/bih/brcak-iz-izraela-prijeti-clanovima-udik-a-neces-se-izvuci-iz-ovoga-cudicu/140724130</ref> Šimunjak je tom prilikom poručio: "Nećeš se iz ovog izvući, Ćudiću"<ref>http://www.klix.ba/vijesti/bih/brcak-iz-izraela-prijeti-clanovima-udik-a-neces-se-izvuci-iz-ovoga-cudicu/140724130</ref>
 
[[2015]]. Aktivisti UDIK-a su napadnuti ispred [[Katedrala Srca Isusova|Katedrale Srca Isusova]] u Sarajevu prilikom obilježavanja godišnjice [[otmica u Štrpcima|otmice u Štrpcima]]. Napad na aktiviste se također dogodio i 6. maja, a ponovio 9. maja iste godine.<ref>http://www.mreza-mira.net/15526-saopstenje-mreze-za-izgradnju-mira-povodom-nada-na-aktiviste-udik/</ref> Uz znak podrške njemuEdvinu Kanki Ćudiću, iste godine, oglasila se i ambasadorica [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Američkih Država]] u [[Sarajevo|Sarajevu]], [[Maureen Cormack]]<ref>http://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasada-sad-a-osvijetljena-duginim-bojama-uz-poruku-slavimo-razlicitost/150515143</ref>.
 
[[2015]]. Policijska uprava Centar Sarajevo je UDIK-u zabranila obilježavanje [[operacija Oluja|vojno-policijske operacije Oluja]], što je izazvalo negodovanje javnosti u [[Republika Srpska|Republici Srpskoj]] i [[Srbija|Srbiji]], pri čemu se oglasio srbijanski ministar [[Aleksandar Vulin]] i poslanik [[Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske|SNSD]]-a u [[Parlamentarna skupština BiH|Parlamentarnoj skupštini BiH]] [[Nikola Špirić]].<ref>http://www.klix.ba/vijesti/bih/udik-u-sarajevu-zabranjeno-odavanje-pocasti-zrtvama-oluje/150801052</ref>
Red 55:
[[2016]]. Prilikom obilježavanja [[logor Luka|logora Luka]], Udruženje logoraša Brčko se oglasilo osporavajući aktivnosti UDIK-a: "Mimo naše organizacije koja je nadležna za obilježavanje značajnih datuma su davali netačne i nepotpune informacije vezano za logor "Luka".<ref>http://www.infobrcko.com/vijesti/item/1959-udruzenje-logorasa-brcko-iz-udik-a-su-davali-netacne-i-nepotpune-informacije-za-logor-luka.html</ref>, navelo je Udruženje logoraša Brčko.
 
Kao i u prethodnim slučajevima,Edvin Kanka ĆudićUDIK, do danas nije ni potvrdio niti demantovao tvrdnje koja su iznesene protiv njegaEdvina Kanke Ćudića i UDIK-a.
 
===Centralna evidencija spomenika: 2015 - danas===