Meteorologija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 36:
Meteorologija djeluje u vezi s mnogim granama znanosti koje se bave čovjekovom okolinom. Neke od važnijih su aeronautika, agrikultura, arhitektura, ekologija, proizvodnja energije, šumarstvo, [[hidrologija]], medicina i [[okeanografija]]. Mnoge od navedenih znanosti uvelike ovise o učincima vremena na određenom mjestu, no [[hidrologija]] i okeanografija npr. utječu i povratno na meteorologiju jer svojim učincima mijenjaju i atmosferske uvjete na Zemljinoj površini.
 
== Podela meteorologije ==
 
(Branko Gelo: Opšta i saobraćajna meteorologija)
 
Razvitak meteorologije uzrokovao je i njenu podelu. Opšta meteorologija se bavi proučavanjem svih meteoroloških elemenata i pojava kao i osnovnih procesa u glavnim crtama, uključujući metode meteoroloških osmatranja i meteorološke instrumente. [[Dinamička meteorologija]] proučava dinamiku atmosfere. Procese u atmosferi objašnjava zakonima fizike pomoću matematike. [[Sinoptička meteorologija]] proučava vremenske prilike iznad velikih geografskih područja, primenjujući geografske karte na kojima su meteorološka motrenja ucrtana za primenu u vremenskoj analizi i prognozi, za jedno mjesto ili područje, za kraće ili dulje razdoblje. [[Klimatologija]] proučava srednje stanje atmosfere u vremenu i prostoru, kao odraz ponašanja vremena u višegodišnjem razdoblju. [[Aerologija]] proučava slobodnu atmosferu i njeno uspravno protezanje do većih visina, približno do 40 km. [[Aeronomija]] proučava gornju atmosferu u odnosu prema sastavu, svojstvima i kretanjima te zračenjima primljenim iz svemira. [[Mikrometeorologija]] proučava meteorološke uslove malih razmjera, sadrži detaljnija merenja blizu Zemljine površine u kratkom razdoblju i na malom području. [[Fizička meteorologija]] proučava fizička svojstva i procese atmosfere kao sastav vazduha i oblaka, zračenja, akustiku, optiku i elektricitet atmosfere.
 
Prema područjima praktične primene rezultata meteoroloških istraživanja, postoji više meteoroloških disciplina: [[Avio meteorologija]] doprinosi obaveštenjima o vremenu službe avio plovidbe za potrebe vazdušnog saobraćaja i avionske tehnike. [[Pomorska meteorologija]] (koja uključuje i rečnu) doprinosi obaveštenjima o vremenu službe raznih pomorskih delatnosti za potrebe pomorskog i rečnog saobraćaja. [[Meteorologija kopnenog saobraćaja]] od pomoći je službama kopnenog saobraćaja (putevi, železnice, unutrašnji saobraćaj). [[Tehnička meteorologija]] pomaže službama tehničkih grana, za praktičnu primenu meteorologije u telekomunikacijskom prometu, elektroprivredi, urbanizmu, građevinarstvu (brane, cevovodi, žičare), turizmu i drugom. [[Agrometeorologija]] proučava međudelovanje meteoroloških i hidroloških činilaca i poljoprivrede u najširem smislu, uključujući vrtlarstvo, domaće životinje i šume. [[Biometeorologija]] proučava uticaje vremenskih procesa na žive organizme. [[Humana meteorologija]] proučava uticaje vremena na život i zdravlje ljudi. [[Ekološka meteorologija]] je deo biometeorologije koja proučava odnos između živih organizama i njihovog klimatskog okruženja.
 
== Linkovi ==