Isterivanje Arnauta – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 30:
Čubrilovićev memorandum Stojadinovićeva vlada nije mogla u celosti sprovesti u delo zbog tadašnje ekonomske i spoljnopolitičke situacije. Njegovu primenu je trajno zaustavio aprilski rat i slom Kraljevine Jugoslavije. Zbog toga je ostao u arhivama i za njega godinama niko osim malog broja ljudi nije znao.
 
IakoČubrilović je Čubrilović slične ideje, odnosno plan koji bi trebao obuhvatiti sve neslovenske narode Jugoslavije, godine 1944. ponudio novim [[KPJ|komunističkim]] vlastima. Plan je službeno odbačen kao nekompatibilan sa komunističkom ideologijom. Čubrilović je usprkos tome primljen u KPJ, ali je spis ''Isterivanje Arnauta'' "izbrisan" iz njegove službene biografije.
 
Međunarodna javnost je za spis prvi put doznala [[1960-e|1960-ih]], kada se njega dokopao [[Enver Hodža]], tadašnji komunistički vođa [[Albanija|Albanije]] te ga koristio u propagandne svrhe. Službene jugoslovenske vlasti su opovrgnule njegovo postojanje, ali je počeo kružiti među istoričarima. <ref> [[:de:Vasa Čubrilović]] </ref>