Leukocit – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
s hr.wiki
 
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: hi:श्वेत रक्त कोशिका; kozmetičke promjene
Red 1:
[[ImageDatoteka:Red White Blood cells.jpg|thumb|[[Eritrocit]]i (lijevo) i '''leukociti''' (desno)]]
 
[[Leukociti]] su bijele krvne stanice koje nastaju u koštanoj srži i [[limfni čvorovi|limfnim čvorovima]]. Promjer im je 8 – 12 mikrometara. U litri [[krv]]i ima ih od 4 – 8x10<sup>9</sup>. Leukociti se razlikuju prema izgledu, zastupljenosti, mjestu nastanka i funkciji.
Red 22:
* 1) '''Granulociti''' – najbrojnija vrsta leukocita. Pretežno imaju nepravilnu jezgru podijeljenu na režnjiće (segmentirani granulociti), a u mlađim stanicama je nepodijeljena (nesegmentirani granulociti). Prema boji zrnaca u citoplazmi granulociti se dijele na:
** a) '''neutrofilne''' – ima ih oko 60%, neobojeni su, sitni te veoma pokretni. Sadržavaju niz [[enzimi|enzima]] koji sudjeluju u razgradnji fagocitiranih tvari kao npr. amilaza, katalaza, nukleaza...
** b) '''eozinofilni''' – ima ih 2 – 4%, Manje su pokretni od neutrofila. Sadržavaju [[histamin]] te sudjeluju u alergijskim reakcijama.
** c) '''bazofilni''' – ima ih do 5%, modra zrnca, nejednake veličine. U zrncima je pohranjena tvar koju nazivamo [[heparin]] te ona sprečava proces zgrušavanja krvi u krvotoku.
* 2) '''Limfociti''' – ima ih oko 30%. Promjer im je 8 – 12 mikrometara. Imaju veliku okruglu jezgru i oskudnu [[citoplazma|citoplazmu]]. I oni su pokretne stanice. Funkcija limfocita je stvaranje globulina, a imaju i važnu ulogu u imunološkoj obrani organizma jer su im antitijela pretežno gama-globulini. Stvaranje i propadanje limfocita je veoma brzo, te se čitava populacija može izmijeniti u roku 24 sata.
* 3) '''Monociti''' – ima ih oko 6%. Promjer im je 10 – 24 mikrometra, te imaju veliku, većinom režnjastu jezgru, bubrežasta oblika. Oni su također pokretne stanice, a glavna funkcija im je [[fagocitoza]].
 
Red 32:
Granulociti se stvaraju u [[jetra|jetri]] kod ploda, a kod djece i zdravih osoba u koštanoj srži, limfocitne se stvaraju u slezini a u manjim količinama u koštanoj srži, a monociti se stvaraju u koštanoj srži.
 
[[CategoryKategorija:Krv]]
 
[[ar:خلية الدم البيضاء]]
Red 53:
[[gl:Leucocito]]
[[he:תא דם לבן]]
[[hi:श्वेत रक्त कोशिका]]
[[hr:Leukociti]]
[[hu:Fehérvérsejt]]
[[ia:Leucocyto]]
Linija 91 ⟶ 93:
[[yi:ווייסע בלוט צעל]]
[[zh:白血球]]
[[hr:Leukociti]]