Trojanski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 93.86.206.130 na poslednju izmenu korisnika JAnDbot
Red 54:
*ne otme Paladijum, statuta boginje Atine, koja se nalazila u Troji.
 
Feniks je ubedio Pira da se uključi u rat. [[Filoktet]] je imao Heraklov luk i strele, ali je bio ostavljen na ostrvu [[Lemnos|Lemnu]] jer ga je ujela zmija i njegova rana je nepodnošljivo smrdelazaudarala. Filoktet je bio ogorčen, ali su ga napokon ubedili da se priključi Grcima. Pelopsove mošti su donesene, a Odisej se ušunjao kroz trojansku odbranu o ukrao Paladijum.
. Filoktet je bio ogorčen, ali su ga napokon ubedili da se priključi Grcima. Pelopsove mošti su donesene, a Odisej se ušunjao kroz trojansku odbranu o ukrao Paladijum.
 
[[Image:Homeric greece.png|thumb|left|250px|Mapa [[Homer]]ske Grčke]]
Linija 65 ⟶ 64:
 
Jedan čovek, Sinon, je ostavljen na obali. Kada su Trojanci došli da se dive ogromnom drvenom konju, Sinon se pretvarao da je ljut na Grke, jer su ga ostavili. Ubeđivao je Trojance da je drveni konj siguran i da će doneti Trojancima sreću.
 
Da bi ispitali da li je to stvarno dar boginje Atine trojanci su odlucili da konja probodu kopljem.Ako iz konja potece krv onda je to istina.Dok su to pricali Menelaj ih je cuo i kada su trojanci krenuli da probodu konja on je poturio nogu.Kada su trojanci videli da je krv potekla oni si odlucili da ga uvezu unutar zidina Troje.
Samo dvoje ljudi, [[Laokoon]] i Kasandra, pokušavalo je da upozore Trojance na opasnost ali ih niko nije slušao. Trojanci su slavili svoju navodnu pobedu i uneli drvenog konja u Troju.