Gavrilo Princip – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 102:
[[Datoteka:Princip Gavrilo grafit.JPG|mini|Grafit u Beogradu sa Principovim stihovima.]]
 
Odmah posle Prvog svetskog rata u novonastaloj [[Kraljevina SHS|Kraljevini SHS]] Sarajevski atentat se ni na koji način se nije slavio.<ref name="Đorgović"/> U [[Beograd|Beogradu]], glavnom gradu, smatralo se da je to bio akt terorizma.<ref name="Đorgović">[http://www.danas.rs/dodaci/vikend/gavrilo_princip_heroj_ili_terorista.26.html?news_id=267202 Gavrilo Princip: Heroj ili terorista („Danas“, 6. septembar 2013)]</ref> Tri godine po završetku rata, točne [[1921]]. Principovo telo je preneseno u Sarajevo i sahranjeno u zajedničku grobnicu atentatora [[Mlada Bosna|Mlade Bosne]]. Početkom 1930. na poslastičarnici ispred koje je pucao Princip postavljena je uz pravoslavnu crkvenu ceremoniju (iako je Princip bio ateista<ref name="Đorgović"/>) memorijalna ploča na kojoj je pisalo "Ovde, na ovom istorijskom mestu, na Vidovdan 28. juna 1914, Gavrilo Princip je proglasio slobodu".<ref name="Đorgović"/> U to vreme su Srbi već počeli porediti Gavrila Principa sa [[Miloš Obilić|Milošem Obilićem]], koji je ubio turskog cara.<ref name="Đorgović"/>
Tri godine kasnije, točne [[1921]]. njegovo telo je preneseno u Sarajevo (tada u sastavu [[Kraljevina SHS|Kraljevine SHS]]) i sahranjeno u zajedničku grobnicu atentatora [[Mlada Bosna|Mlade Bosne]], nazvanu Kapela vidovdanskih heroja.
 
Za vreme kraljevine Jugoslavije na mjestu atentata postavljena je spomenSpomen ploča koja je uspostavom [[Nezavisna Država Hrvatska|Nezavisne Države Hrvatske]] i dolaskom nemačke okupacijske sile maknuta. Mlađi brat Gavrilov, Nikola Princip, uhapšen je i ubijen od ustaša, 1941. Gavrilov bratanac, [[Slobodan Princip Seljo]], bio je [[partizan]]ski komandant. Jula 1941. godine u okolini Bosanskog Grahova formiran je [[Grahovsko-peuljski partizanski odred]] „Gavrilo Princip“.
 
Utemeljenjem socijalističke Jugoslavije spomen ploča u Sarajevu je vraćena. Glorifikacija Principa nastavila se u SFRJ, daali ne kao srpskog heroja, biveć osnutkomkao samostalnesimbola Bosnejugoslovenskog irevolucionarnog Hercegovinepokreta ponovoprotiv bilaimperijalističkih uklonjenasila.{{fact}}
 
U vreme rata u Bosni i Hercegovini, originalna ćirilična ploča je uništena, da bi potom bila zamenjena novom memorijalnom pločom nešto drugačijeg (isključivo faktografskog) sadržaja.
Spomen ploča atentata još uvijek stoji gdje je i prije stojala.
 
== Reference ==