Čistka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Čistka''' predstavlja opsežno i sistematsko uklanjanje kadrova iz mjesta u vojsci, policiji, pravosuđu, drugim tijelima držav...
(nema razlike)

Verzija na datum 27 oktobar 2009 u 13:32

Čistka predstavlja opsežno i sistematsko uklanjanje kadrova iz mjesta u vojsci, policiji, pravosuđu, drugim tijelima državna državne uprave, državnim poduzećima, kulturnim i drugim javnim institucijama te (najčešće vladajućoj) političkoj stranci čiji je glavni motiv političke prirode. Čistku provodi vlast, a njen glavni motiv čistke jest nastojanje da se državna uprava, odnosno društvo u cjelini što je moguće više uskladi s njenim interesima i/li ideologijom, odnosno uklone tj. "očiste" svi kadrovi koji bi tome iz raznih razloga predstavljali smetnju ili potencijalnu prijetnju po opstanak režima.

Riječ "čistka" dolazi iz ruskog jezika (чистка) te se najčešće povezuje s praksom koju je provodio boljševički, odnosno komunistički režim u Rusiji i Sovjetskom Savezu u prvih nekoliko decenija nakon oktobarske revolucije. Od svih njih je najpoznatija velika čistka 1937 - 1938. godine, koja je za posljedicu imala smrt najmanje 600.000 ljudi.

Zbog svega toga je izraz "čistka" stekao izuzetno pežorativno značenje, te se za njega nakon tega koriste eufemistički izrazi. Najpoznatiji primjer je lustracija u post-komunističkim državama.

V. također