Razlike između izmjena na stranici "Watergate"

Dodano 27 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
Oni su uključivali politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona, urotu, opstrukciju pravde, uništavanje dokaza, porezne prijevare, nezakonitu upotrebu vladinih agencija kao što su [[FBI]] i [[CIA]], ilegalne doprinose za kampanje i upotrebu novca poreznih obveznika u privatne svrhe. Najviše od svega, Watergate je sinonim za zloupotrebu moći.
 
Prethodnica afere su mjere koje je Nixon poduzeo između [[1969]]. i [[1971]]. godine, navodno radi državne sigurnosti. Kako bi spriječio curenje informacija, Nixon je bez sudskog naloga odobrio prisluškivanje telefona vladinih dužnosnika i novinara, a 1971. je odobrio sigurnosnu operaciju koja je obuhvaćala provale i otvaranje pošte. Iste godine Nixon je u tu svrhu oformio i specijalni istražni odjel, čiji su agenti provalili u ordinaciju doktorice [[Lewis Fielding]], psihijatrice [[Daniel Ellsberg|Daniela Ellsberga]], čovjeka koji je ''[[New York Times]]u'' dao ''[[Pentagon Papers]]'' - dokumente o tajnim američkim [[Vijetnamski rat|operacijama u Vijetnamu]], i kojeg je tih dana čekalo suđenje za špijunažu.
 
Najpoznatiji dio ove priče odigrao se [[17. lipnja]] [[1972]]. u 2 i 30 ujutro, kad je policija uhitila petoricu muškaraca u sjedištu nacionalnog odbora demokrata dok su podešavali elektronsku opremu koju su postavili mjesec dana ranije. Jedan od uhićenih bio je [[James McCord,]] koordinator za sigurnost u CRP-u (Committee for the Re-election of the President - Odbor za reizbor predsjednika).