Razlike između izmjena na stranici "Watergate"

Dodano 2.269 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
 
'''Watergate''' je naziv za jedan od najtežih politički skandala u [[SAD|američkoj]] povijesti. Afera je dovela do ostavke američkog predsjednika, [[Republikanska stranka SAD|republikanca]] [[Richard Nixon|Richarda Nixona]], nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala
 
U užem smislu, 'afera Watergate' se odnosi na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora [[Demokratska stranka SAD|Demokratske stranke]] u hotelsko-stambenom kompleksu 'Watergate' u [[Washington D.C.|Washingtonu]]. U širem smislu, Watergate je opći pojam za složenu mrežu političkih skandala u SAD-u između [[1972]]. i [[1974]]. godine.
 
PolitičkiOni su uključivali politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona, urotu, opstrukciju pravde, uništavanje dokaza, porezne prijevare, nezakonitu upotrebu vladinih agencija kao što su [[FBI]] i [[CIA]], ilegalne doprinose za kampanje i upotrebu novca poreznih obveznika u privatne svrhe. Najviše od svega, Watergate je sinonim za zloupotrebu moći.
Najviše od svega, Watergate je sinonim za zloupotrebu moći.
 
Prethodnica afere su mjere koje je Nixon poduzeo između [[1969]]. i [[1971]]. godine, navodno radi državne sigurnosti. Kako bi spriječio curenje informacija, Nixon je bez sudskog naloga odobrio prisluškivanje telefona vladinih dužnosnika i novinara, a 1971. je odobrio sigurnosnu operaciju koja je obuhvaćala provale i otvaranje pošte. Iste godine Nixon je u tu svrhu oformio i specijalni istražni odjel, čiji su agenti provalili u ordinaciju doktorice [[Lewis Fielding]], psihijatrice [[Daniel Ellsberg|Daniela Ellsberga]], čovjeka koji je ''[[New York TimesuTimes]]u'' dao ''[[Pentagon PaperPapers]]'' - dokumente o američkim operacijama u Vijetnamu, i kojeg je tih dana čekalo suđenje za špijunažu.
 
Najpoznatiji dio ove priče odigrao se [[17. lipnja]] [[1972]]. u 2 i 30 ujutro, kad je policija uhitila petoricu muškaraca u sjedištu nacionalnog odbora demokrata dok su podešavali elektronsku opremu koju su postavili mjesec dana ranije. Jedan od uhićenih bio je [[James McCord,]] koordinator za sigurnost u CRP-u (Committee for the Re-election of the President - Odbor za reizbor predsjednika).
Prethodnica afere su mjere koje je Nixon poduzeo između 1969. i 1971. godine, navodno radi državne sigurnosti. Kako bi spriječio curenje informacija, Nixon je bez sudskog naloga odobrio prisluškivanje telefona vladinih dužnosnika i novinara, a 1971. je odobrio sigurnosnu operaciju koja je obuhvaćala provale i otvaranje pošte. Iste godine Nixon je u tu svrhu oformio i specijalni istražni odjel, čiji su agenti provalili u ordinaciju doktorice Lewis Fielding, psihijatrice Daniela Ellsberga, čovjeka koji je New York Timesu dao Pentagon Paper - dokumente o američkim operacijama u Vijetnamu, i kojeg je tih dana čekalo suđenje za špijunažu.
 
==External links==
Najpoznatiji dio ove priče odigrao se 17. lipnja 1972. u 2 i 30 ujutro, kad je policija uhitila petoricu muškaraca u sjedištu nacionalnog odbora demokrata dok su podešavali elektronsku opremu koju su postavili mjesec dana ranije. Jedan od uhićenih bio je James McCord, koordinator za sigurnost u CRP-u (Committee for the Re-election of the President - Odbor za reizbor predsjednika).
*[http://www.youtube.com/watch?v=I28mQEVJQso CBS first report on the Watergate scandal, June 19th, 1972] video
*[http://www.ericturkewitz.com/watergate/index.htm Watergate trial sketches by artist John D. Hart]
*[http://www.archives.gov/nixon/tapes/transcripts.html White House tape transcripts]
*[http://www.c-span.org/executive/presidential/nixon.asp The White House tapes themselves]
*[http://www.washingtonpost.com/wp-srv/onpolitics/watergate/splash.html Washington Post Watergate Archive]
*[http://www.washingtonpost.com/wp-srv/nation/specials/watergate/watergatefront.htm Washington Post Watergate Tape Listening Guide]
*[http://newssearch.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/april/30/newsid_2933000/2933155.stm BBC News reports on Watergate]
*[http://www.watergate.info/ Watergate.info - The Scandal That Destroyed Pres. Richard Nixon]
*[http://www.washingtonpost.com/wp-srv/onpolitics/watergate/chronology.htm Watergate Timeline]
* [http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/longterm/watergate/players.htm Watergate Key Players by Washington Post]
*[http://www.benbest.com/history/schemers.html Schemers In the Web]
*[http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/watergate.htm Extensive set of online Watergate]
*Michael Schudson, ''Watergate in American Memory: How We Remember, Forget, and Reconstruct the Past'' (New York, 1992)
* [http://users.crocker.com/~acacia/text_sc.html Silent Coup]
 
[[Category: Skandali|Watergate]]
 
[[ar:ووترغيت]]
[[bg:Уотъргейт]]
[[da:Watergate-skandalen]]
[[de:Watergate-Affäre]]
[[en:Watergate scandal]]
[[es:Escándalo Watergate]]
[[fr:Scandale du Watergate]]
[[ko:워터게이트 사건]]
[[id:Skandal Watergate]]
[[it:Scandalo Watergate]]
[[he:פרשת ווטרגייט]]
[[nl:Watergateschandaal]]
[[ja:ウォーターゲート事件]]
[[no:Watergate-skandalen]]
[[pl:Afera Watergate]]
[[pt:Watergate]]
[[ro:Afacerea Watergate]]
[[ru:Уотергейт]]
[[fi:Watergate-skandaali]]
[[sv:Watergateaffären]]
[[tr:Watergate skandalı]]
[[vi:Vụ Watergate]]
[[zh:水门事件]]