Dugi Rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
D'ohBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: it:Punta Lunga (Croazia)
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: it:Dugi Rat; kozmetičke promjene
Red 13:
'''Dugi Rat''' je naselje i sjedište istoimene općine u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]. Smješten je južno od Splita i administrativno pripada [[Splitsko-dalmatinska županija|Splitsko-dalmatinskoj županiji]].
 
== Zemljopis ==
==Stanovništvo==
 
Red 22:
* [[Jesenice (Dugi Rat)|Jesenice]] - 2.158
 
== Uprava ==
==Povijest==
Najstarija naselja u Općini nalaze se na nadmorskoj visini od 200 do 250 m, podno planine Perun (južna kosa Mosora), i to [[Jesenice (Split)|Jesenice]]{{newdsm}}, [[Zeljovići]], [[Krug (Dugi Rat)|Krug]]{{newdsm}} i [[Duće]]. Danas su zavidno napuštena, jer se stanovništvo godinama spuštalo na obalu, pogotovo posljednjih trideset godina, zbog sve većeg razvitka turističkog prometa.
Red 30:
Stanovnici [[Poljica]] su gradine podizali na uzvisinama, jer su s njih mogli nadzirati okolna područja. Neke su gomile služile kao groblja, a neke kao granice [[iliri|ilirskih]] plemena.
 
== Gospodarstvo ==
* Dalmacija Dugi Rat,
* Iskra Telematika (razvoj softwarea za Iskrinu digitalnu telefonsku centralu i proizvodnja ručnih alatnih strojeva)
 
== Slavni ljudi ==
Dalibor Franolić-nogometna legenda
 
== Spomenici i znamenitosti ==
==Obrazovanje==
=== Osnovne škole ===
OŠ ''Jesenice'', Dugi Rat
: Osnovna škola "Jesenice" djeluje na području općine Dugi Rat. Obuhvaća prostor općine Dugi Rat a osim općinskog središta Dugi Rat pokriva i mjesta Bajnice, Krilo, Suhi Potok, Sumpetar, Mali Rat, Orij i dio mjesta Duće. Škola je 2003. proslavila 2003. godine 135 godina postojanja. Naime, davne 1867. godine počela je redovita pouka djece s područja Jesenica, a prvi učitelj bio je Stjepan Stazić podrijetlom iz Doca.
 
== Kultura ==
Kulturno-umjetničko društvo "Dalmacija" u Dugom Ratu, osnovano je 8. ožujka 1967. godine, s ciljem okupljanja slobodnih amatera, a poradi njegovanja tradicionalnih običaja, izvornih i koreografiranih plesova i pjesama hrvatskog puka, posebno [[Dalmacija|dalmatinskog]] otočnog, obalnog i zagorskog podneblja, stvarajući na taj način zavidnu riznicu naše bogate nacionalne folklorne kulture.
 
Tijekom minulih, nadasve uspješnih godina folklorne djelatnosti, na izučavanju i njegovanju naše bogate kulturne baštine, štujući i učeći mladež i odrasle s tradicijom i običajima od davnina kod naše djedovine, ostvarujući vrijednu umjetničku produkciju, cijenjenu kod uglednika folklornog stvaralaštva, potvrđenu brojnim visokim priznanjima u Domovini i inozemstvu, djelatnost KUD-a "Dalmacija" bila je obilježena i tradicionalnošću zborskog pjevanja, postojanjem dramske aktivnosti, [[mandolina|mandolinističkog]] i [[tamburica|tamburaškog]] orkestra i izvornog dalmatinskog [[klapsko pjevanje|klapskog pjevanja]], rado viđenog na svim pozornicama u Domovini i inozemstvu.
 
== Sport ==
* Nogometni klub Orkan
* [http://www.rkhd.hr Rukometni klub Hrvatski dragovoljac]
Red 58:
* [[Dugoratsko ljeto]], kulturno-zabavna manifestacija
 
== Vanjske poveznice ==
 
* [http://www.dugirat.com Dugi Rat OnLine]
Red 64:
{{geog-stub}}
{{Splitsko-dalmatinska županija}}
[[categoryKategorija:Splitsko-dalmatinska županija]]
 
[[de:Dugi Rat]]
Red 70:
[[fr:Dugi Rat]]
[[hr:Dugi Rat]]
[[it:PuntaDugi Lunga (Croazia)Rat]]
[[nl:Dugi Rat]]
[[sl:Dugi Rat]]