Međunarodni sud pravde – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
Red 1:
[[imageDatoteka:Vredespaleis.jpg|thumb|350px|[[Palata mira]], sedište MSP-a.]]
'''Međunarodni sud pravde''' (obično nazivan '''Svetski sud''' ili '''MSP'''; [[Engleski jezik|engleski]]: ''International Court of Justice''; [[Francuski jezik|francuski]]: ''Cour internationale de justice'') je glavni sudski organ [[Ujedinjene nacije|Ujedinjenih nacija]]. Sedište suda je u [[Palata mira|Palati mira]] u [[Hag]]u, [[Holandija]]. Osnovan je [[1945]]. godine prema odredbama [[Povelja Ujedinjenih nacija|Povelje Ujedinjenih nacija]], a počeo je sa radom [[1946]]. kao naslednik [[Stalni sud za međunarodno pravo|Stalnog suda za međunarodno pravo]]. Statut Međunarodnog suda pravde, sličan statutu njegovog predhodnika, je glavni konstitutivni dokument koji ustanovljava i reguliše rad Suda. MSP ne treba mešati sa [[Međunarodni krivični sud|Međunarodnim krivičnim sudom]], koji takođe potencijalno ima „globalnu“ nadležnost. Engleski i francuski su dva zvanična jezika suda.
 
Rad Suda karakteriše širok opseg sudskih aktivnosti. Glavna funkcija je rešavanje [[pravo|pravnih]] parnica podnetih od strane [[država]] i davanje i davanje pravnih saveta podnetih od strane ovlašćenih međunarodnih organa i agencija. Broj [[parnica]] pred MSP-om je bio relativno mali, ali od [[1980e|1980ih]] je očito jačala volja da se koristi Sud, naročito među [[zemlja u razvoju|zemljama u razvoju]], iako su se [[Sjedinjene Države]] povukle od prisilnog sudstva 1986, što znači da priznaju nadležnost suda od slučaja do slučaja.
 
== Sastav Suda ==
MSP čine petnaest stalnih [[sudija]] izabranih od strane [[Generalna skupština Ujedinjenih nacija|Generalne skupštine]] i [[Savet bezbednosti|Saveta bezbednosti]] sa spiska osoba nominovanih od strane nacionalnih grupa u okviru [[Stalni arbitracioni sud|Stalnog arbitracionog suda]]. Izborni proces je uređen u članovima 4-12 statuta MSP-a. Sudije služe termin od devet godina i mogu biti ponovo izabrani. Izbori se održavaju svake treće godine, uz penzionisanje trećine sudija svaki put, kako bi se osigurao kuntinuitet u okviru suda.
 
Red 13:
Sudije mogu izdati zajedničku presudu ili dati zasebna mišljenja. Odluke i savetodavna mišljenja donose se većinom, a u slučaju podjednake podele mišljenja, odluka predsednika je odlučujuća. Sudije mogu dati i zasebna mišljenja u suprotnosti sa ostalima.
 
=== ''Ad hoc'' sudije ===
Član 31 statuta utvrđuje proceduru po kojoj ''[[ad hoc]]'' sudije zasedaju na težim parnicama pred Sudom. Ovaj sistem omogućava svakoj od strana u tim parnicama da imenuje sudiju po svom izboru (obično njihove nacionalnosti), ako se sudija njihove nacionalnosti već ne nalazi u procesu. ''Ad hoc'' sudije u potpunosti učestvuju u odlučivanju, pored stalnih sudija. Stoga, moguće je da čak sedamnaest sudija učestvuje u nekoj parnici.
 
Red 26:
Od [[6. februar]]a [[2006]] sudijski kadar je sledeći:
 
* Predsednik: Gospođa [[Rosalin Higins]] ([[Ujedinjeno Kraljevstvo]])
* Podpredsednik: [[Un Šavkat Al-Khasavneh]] ([[Jordan]])
 
Pored predsednika i podpredsednika, sudije MSP-a su:
* [[Rejmond Ranđiva]] ([[Madagaskar]])
* [[Ši Điujong]] ([[Narodna Republika Kina]])
* [[Abdul G. Koroma]] ([[Sijera Leone]])
* [[Gonzalo Para Arenguren]] ([[Venecuela]])
* [[Tomas Burgental]] ([[Sjedinjene Američke Države]])
* [[Hisaši Ovada]] ([[Japan]])
* [[Bruno Sima]] ([[Nemačka]])
* [[Peter Tomka]] ([[Slovačka]])
* [[Roni Abraham]] ([[Francuska]])
* Ser [[Kenet Kejt]] ([[Novi Zeland]])
* [[Bernardo Sepulveda Amor]] ([[Meksiko]])
* [[Mohamed Benouna]] ([[Maroko]])
* [[Leonid Skotnjikov]] ([[Ruska Federacija]])
 
== Primena prava ==
Red 51:
Ako se strane slože, mogu dat Sudu slobodu da odlučuje ''[[ex aequo et bono]]'' („fer i pravično“), dajući slobodu MSP-u da donese nepristrasnu odluku zasnovanu na tome šta je pravično pod datim okolnostima. Sud koji se rukovodi principom ''ex aequo et bono'' na neki način deluje slično posredniku. Međutim, ova odredba još nije korišćena u sudskoj istoriji.
 
== Vidi još ==
* [[Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju]]
* [[Međunarodni krivični sud za Ruandu]]
* [[Spisak parnica pred Međunarodnim sudom pravde]]
* [[Spisak sporazuma koji priznaju nadležnost MSP-a]]
* [[Mundijalizacija]]
* [[Nikaragva protiv Sjedinjenih Država]]
* [[Građanin sveta]]
 
== Spoljašnje veze ==
* [http://www.icj-cij.org/ Međunarodni sud pravde]
 
{{Ujedinjene nacije}}
 
[[categoryKategorija:Ujedinjeni narodi]]
[[categoryKategorija:Međunarodni sud pravde| ]]
 
[[an:Cort Internazional de Chustizia]]
Red 107:
[[ml:അന്തര്‍ദേശീയ നീതിന്യായ കോടതി]]
[[ms:Mahkamah Keadilan Antarabangsa]]
[[new:इन्टरन्यासनल कोर्ट अफ जस्टिस]]
[[nl:Internationaal Gerechtshof]]
[[no:Den internasjonale domstolen]]