Gibonni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Loshmi (razgovor | doprinos)
→‎Judi, zviri i beštimje: izbačena slika koja se već nalazi u info-kutiji
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Mijenja: de:Gibonni; kozmetičke promjene
Red 26:
Džibonijeva muzika (svojevrsna mješavina popa, etno i ''world'' muzike) je posebna po jedinstvenoj, melanholičnoj [[mediteran]]skoj atmosferi i intimnoj lirici. Njegove pjesme izvodili su brojni poznati umjetnici, a na mnogim muzičkim festivalima osvajale su glavne nagrade.
 
== Početak karijere ==
Karijeru je počeo kao pjevač splitskog hard-rok benda "Osmi putnik" nakon čijeg raspada i kratke karijere u "Divljim jagodama" surađuje s [[Dino Dvornik|Dinom Dvornikom]] i [[Oliver Dragojević|Oliverom Dragojevićem]]. U tom razdoblju piše i komponuje neke od svojih najvećih hitova.
 
== Sa mnom ili bez mene ==
 
Ubrzo je nakon njegovog prvog albuma nazvanog »Sa mnom ili bez mene« došlo do preokreta koji je promijenio cijelu njegovu buduću karijeru: Džiboni je napisao pjesmu »Cesarica« za [[Oliver Dragojević|Olivera Dragojevića]]. Danas se u Hrvatskoj ta pjesma smatra najvećim hitom ikad ispjevanim. Džiboni je odmah postao traženi kompozitor čije su pjesme bez izuzetka postajale veliki hitovi.
 
== Noina arka ==
 
Na album »Noina arka« ([[1993]].) uvrstio je pjesme "Zlatne godine", koju je napisao u saradnji sa Zrinkom Tutićem za istoimeni film, te "Mi smo prvaci" koja je proglašena himnom hrvatskog Olimpijskog saveza. U tom albumu su i hitovi "Nek se dite zove kao ja", "Dobri judi" i "Tebe nisam bio vrijedan".
 
== Kruna od perja, Ruža vjetrova ==
 
Samostalno nastupa s Brunom Kovačićem, a zatim formira grupu u sastavu: Džiboni, [[Bruno Kovačić|Bruno Kovačić]], [[Renato Švorinić|Renato Švorinić]], Gordan Dorvak i Josip Andrić. U tom sastavu Džibonijeva grupa snima dva albuma: »Kruna od perja« ([[1995]].) i »Ruža vjetrova« ([[1997]].) Premda u tom periodu Džiboni stvara svoje najljepše pjesme (Dvije duše, Ozdravi mi ti, Život me umorio, Lipa moja, Ovo mi je škola, Tempera, Ako me nosiš na duši, Ej vapore), tek nakon raspada te grupe i sa sljedećim albumima sazrijeva vrijeme za prva službena priznanja i nagrade u obliku Porina. Time počinje komercijalnija Džibonijeva faza koja izaziva velik uspjeh među širim masama i kritičarima.
 
== Judi, zviri i beštimje ==
Sljedeći Džibonijev solo album »Judi, zviri i beštimje» (''Dallas Records'') objavljen je u Februaru [[1999]]. i bio je to u tom trenutku najprodavaniji album u Hrvatskoj i [[Slovenija|Sloveniji]] s osvojenih 7 [[Porin (nagrada)|PorinPorina]]a. Na njemu su objavljeni hitovi »Činim pravu stvar», »Projdi vilo« i »I ja ću budan sanjati«. [[1999]]. i [[2000]]. Džiboni je bio na turneji po Hrvatskoj, Sloveniji i [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]] i održao je brojne velike koncerte (npr. u zagrebačkoj dvorani »Vatroslav Lisinski«). Poslije uspjeha s albumom »Judi, zviri i beštimje« objavljen je [[DVD]], »Milenijski koncert«, snimljen u Hrvatskom narodnom pozorištu »Ivan pl. Zajc« u Rijeci, gdje su mu se, zahvaljujući novoj [[ISDN]] tehnologiji, pridružili brojni poznati gosti: [[Vlatko Stefanovski]] i [[klapa Kambi]].
 
Džiboni drži rekord najposjećenijeg koncerta s koncertom održanim na zagrebačkom [[Stadion Maksimir|stadionu Maksimir]] pred 32.000 ljudi. Osnovao je fond za talentovanu djecu bez roditelja, objavio je knjigu pjesama na [[Brilovo pismo|Brilovom pismu]] pod nazivom »Dvije duše« čiji prihod od prodaje je bio namijenjen slijepim ljudima iz lokalne zajednice, a takođe je učestvovao na brojnim dobrotvornim aukcijama.
Red 50:
Jedni od Džibonijevih omiljenih umjetnika, klapa Kambi, objavili su [[2001]]. album »Vrime od nedije« na kojem su u tradicionalnom i jedinstvenom [[Dalmacija|dalmatinskom]] [[folk]] izvođenju obrađeni Džibonijevi hitovi.
 
== Mirakul ==
 
Džibonijev dugo očekivani album »Mirakul«, objavljen je [[16. oktobra]] [[2001]]. i u nekoliko je dana postao najprodavaniji album u Hrvatskoj. Do danas je »Mirakul« prodan u više od 60.000 primjeraka (u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini) i najprodavanije je izdanje u 2001-oj i 2002-oj godini. Brojne odlične kritike proglasile su »Mirakul« za najbolji album 2001. (što se proteglo i na [[2002]].) s nekoliko pjesama koje već sada zauzimaju značajno mjesto u hrvatskoj muzičkoj istoriji. Na »Mirakulu« se nalazi 13 pjesama na kojima učestvuje nekoliko međunarodno poznatih muzičara kao što su bubnjar ''Manu Katche'', basisti [[Pino Paladino]] i [[Toni Levin]], zvijezda ''world'' muzike ''Geoffrey Oryema'', frontmen talijanskog benda »Stadio« [[Gaetano Kureri]] i [[Vlatko Stefanovski]].
Red 56:
Godine [[2003]]. Zlatan Stipišić bio je [[UNICEF]]-ov ambasador dobre volje.
 
== Unca Fibre ==
 
[[18. maj]]a [[2006]]. izašao je Džibonijev album "''Unca Fibre'' (vodič za brodolomce i anđele čuvare)". 'Vrime Da Se Pomirin Sa Svitom' je pjesama koja je prva otvorila album 'Unca Fibre' na kojima je Džiboni ostvario saradnju sa Goranom Bregovicem te Maja-om Azućena u pjesmi ''Anđeo U Tebi'' za koji je takođe snimljen spot. To nisu jednini dueti koje je Džiboni ostavrio. Pjevao je sa Vanom (bivšom članicom grupe E.T.) u pjesmi ''Ja ću budan sanjati'' te Oliverom Dragojevićem u pjesmi ''U ljubav vjere nemam''. Koncertom na Splitskim Gripama Džiboni je 20.10.2006. po prvi put izveo kompoziciju - ''Evo me doma'' u duetu sa Mladenom iz T.B.F-a. Uz već spomenute na Splitskim Gripama pridružile su mu se seste Husar te su otpjevali pjesmu ''Anđeo u tebi''.
 
== Diskografija ==
 
* "Sa mnom ili bez mene", (Kroacija Rekords, [[1991]].)
Red 75:
{{DEFAULTSORT:Stipišić, Zlatan - Gibonni}}
 
[[categoryKategorija:Rođeni 1968.]]
[[categoryKategorija:Hrvatski pjevači]]
[[categoryKategorija:Splićani]]
 
[[bs:Gibonni]]
[[de:Zlatan Stipišić Gibonni]]
[[en:Zlatan Stipišić Gibonni]]
[[hr:Zlatan Stipišić - Gibonni]]