Francuski revolucionarni kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Zima: Narcis (biljka)
→‎Poreklo i glavne crte: Ažuriranje godine
Red 11:
Godine se obično označavaju [[rimski brojevi|rimskim brojem]] i broje se od početka "Republikanske ere" - [[22.9.|22. septembra/rujna]] [[1792]], dana kada je proglašena [[Prva francuska republika]], dan nakon ukinuća [[monarhija|monarhije]]. Tako rimski broj '''I''' označava prvu godinu republike, tj. godinu pre nego što je kalendar ušao u upotrebu. Prvi dan svake godine uključuje jesenju [[ravnodnevica|ravnodnevicu]]. Da bi se dobila godina republikanske ere treba oduzeti 1792 od godine naše ere u periodu između 1. januara/siječnja i 22. ili 23. septembra/rujna (vidi dole pod [[Francuski revolucionarni kalendar#Prebacivanje u gregorijanski kalendar]]) odnosno 1791 do kraja decembra/prosinca. U aktuelnijim godinama (21. stoleća) to bi bilo 200 + (''godina n.e.'' - 2000) + 8 odn. 9.
 
Dne 22. septembra/rujna 20082009. je počela '''217218'''. godina Republike (''Année CCXVIICCXVIII de la République''; v. [[#Prebacivanje u gregorijanski kalendar]]).
 
Određeno je 12 meseci od po 30 dana, svaki je podeljen u tri 10-dnevna tjedna nazvana dekade (''décades''). Deseti dan, ''décadi'', je zamenio nedeljni dan kao dan odmora i svečanosti, što je dovodilo do sukoba sa crkvom. Pet ili šest dana potrebnih da se dovrši [[Godina#Tropska_godina|tropska godina]] su postavljeni na kraju godine.