Hugo von Hofmannsthal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: mini|Hugo von Hofmannsthal '''Hugo von Hofmannsthal (Beč, 1847. - 1929.)''', austrijski je pisac židovsko-talijanskog podrij...
 
mNema sažetka izmjene
Red 1:
[[SlikaImage:Hofmannsthal 1893.jpg|minithumb|Hugo von Hofmannsthal]]
 
'''Hugo von Hofmannsthal ([[Beč]], [[1847.|1847]]. - [[1929.|1929]].)''', austrijski je pisac židovsko-talijanskog podrijetla rođen u Beču.
Red 5:
== Životopis ==
 
Glavni je zastupnik impresionističke drame i općenito Bečkog impresionizma uz Arthur Schnitzlera. Već u dobi od 17 godina objavljuje pod raznim pseudonimima, među njima je najpoznatiji "Loris". U Beču je studirao filozofiju, te se do 1905. godine bio priključio pjesničkom krugu okupljenom oko Stefana George. Započeo je sa lirikom i manjim dramskim djelima, da bi nastavio sa obnavljanjem antičkih tragedija. Hvalevrijedna bila je i njegova suradnja sa komponistom Richardom Straussom.1920 godine bio je suosnivač čuvenih Salzburger Festspiele. Nakon samoubojstva njegovog najstarijeg sina zadobio je srčani udarac u Rodaunu kraj Beča. Njegova rana djela prožeta su bavljenjem sa estetičkimestetskim pitanjima i krizom jezika.
 
{{GLAVNIRASPORED:Hofmannsthal, Hugo von}}