Vladimir Majakovski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: da, eu, ka, sk Mijenja: es, pl, pt, zh
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Vladimir Majakovski''' (1893-1930) je najistaknutija pesnička ličnost [[Rusija|ruskog]] [[futurizam|futurizma]] i prvih godina [[Oktobarska revolucija|revolucije]] i [[SSSR|sovjetske]] vlasti .
 
Bio je osoben kao ličnost , kao pojava , kao pesnik . Od početka je bio buntovna i dinamična priroda , otvoren u nastupima i raspravama , čovek protesta i dinamičnog shvatanja života . Kao pesnik bio je inovator , uveo je u poeziju leksiku ulice , ekstatičan ton , eksplozivan jezik , neobičan rečnik , citate , nove žanrove poeme , stepenast stih .
 
== Osnivač ruskog futurizma ==
 
Majakovki je jedan od osnivača ruskog futurizma . Godine 1912. pojavio se "Šamar javnom ukusu" , manifest ruskog futurizma , koji su potpisali : [[David Burljuk]] , [[Aleksandar Kručonih]] , Vladimir Majakovski i [[Viktor Hlebnjikov]] .
Uveo je nove žanrove poeme : Lirske reportaže, lirsko-epske poeme , lirsko-fantastične poeme .
 
== Dela ==
Red 17:
-Vladimir Ilič Lenjin (1924)
 
-Na sav glas (1930) ...
 
===Drame===
Red 26:
== Tragična smrt ==
 
Živeo je snažnim , dinamičnim i punim životom čoveka i pesnika , a umro je tiho i povučeno : ubio se aprila 1930. godine . Taj njegov čin ostao je tajna . Pjesnik je javno izjavio "Mrzim sve ono gde se smrt javlja i snuje! Obožavam život pa ma kakav bio ."
On je osudio samoubistvo pesnika [[Sergej Jesenjin|Sergeja Jesenjina]] , ali je u oproštajnom pismu napisao : "Ovo nije način (drugima ga ne preporučujem) , ali ja nemam izlaza . "
==Eksterni linkovi==
Red 115:
[[uk:Маяковський Володимир Володимирович]]
[[vi:Vladimir Vladimirovich Mayakovsky]]
[[zh:弗拉基米爾·馬雅科夫斯基]]