Razlike između izmjena na stranici "Centralna banka"

m
robot Mijenja: ar:مصرف مركزي; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: ro:Bancă Centrală)
m (robot Mijenja: ar:مصرف مركزي; kozmetičke promjene)
Centralna banka može da obezbedi ostvarivanje svojih funkcija uz pomoć instrumenata monetarno-kreditnog regulisanja, u koje spadaju: eskontna stopa, obavezna rezerva, utvrđivanje minimalne rezerve likvidnosti, kupovina i prodaja hartija od vrednosti, učešće u deviznim transakcijama, ograničenje plasmana, i slično.
 
=== Uloga Centralne banke ===
 
==== Emisija novčanica, novca i kredita ====
 
Centralna banka vrši emisionu funkciju. Ona preko svojih specijalizovanih institucija emituje gotov novac. Centralna banka emituje i primarni novac tako što odobrava kredite poslovnim bankama ili od njih kupuje nedospela potraživanja. Na ovaj način Centralna banka održava potrebnu količinu novca u opticaju i reguliše visinu kamatnih stopa na [[finansijska tržišta|finansijskim tržištima]].
 
==== Sprovođenje mera kreditno-monetarne politike ====
 
Monetarnom politikom obezbeđuje se optimalan odnos količine novca u opticaju i kvantitativnog karaktera društvenog proizvoda u okviru jedne nacionalne privrede. Ona se svodi na aktivnosti centralne banke koje se odnose na emisiju i povlačenje novca iz opticaja u cilju obezbeđenja adekvatne količine novca u nekoj nacionalnoj privredi. U okviru ostvarivanja mera kreditno-monetarne politike, centralna banka ima nekoliko instrumenata:
*'''politika aktiviranja i dezaktiviranja depozita''', čime se takođe, reguliše nivo novčane mase. Aktiviranje depozita znači ukidanje ograničenja za njihovo slobodno korišćenje. Obrnuto, dezaktiviranje depozita znači njihovo povlačenje u smislu uvođenja različitih ograničenja u korišćenju slobodnih sredstava.
 
==== Održavanje spoljne likvidnosti ====
 
U okviru ove funkcije centralna banka se angažuje na ostvarenju ciljeva devizne politike, kao što su: obezbeđenje međunarodne likvidnosti zemlje, održavanje stabilnosti deviznog kursa, nesmetano obavljanje platnog prometa, održavanje ravnoteže platnog bilansa, otplata dugova, praćenje i kontrola obavljanja poslova sa inostranstvom, i slično.
 
==== Obavljanje određenih poslova na račun države ====
 
Centralna banka za račun države obavlja različitne kreditne i fiskalne poslove, u kom smislu se zakonom propisuju njena ovlašćenja.
 
==== Druge funkcije ====
 
*kontrola rada [[banke|banaka]] i drugih [[finansijske institucije|finansijskih institucija]];
*vođenje tzv. ''zlatne politike'', odnosno vođenje poslova održavanja i kontrole rezervi plemenitih metala, itd.
 
=== Vidi još ===
 
*[[Spisak centralnih banaka]]
*[[Narodna banka Srbije]]
 
[[categoryKategorija:Centralne banke]]
 
[[ar:بنكمصرف مركزي]]
[[bg:Централна банка]]
[[bs:Centralna banka]]
109.359

izmjena