Wikipedija:Navođenje izvora – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 79.175.67.133 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Shanmugamp7
Red 34:
 
===Kada citirate nekoga===
Kada citirate iz objavljenog materijala, uvek dodajte i navod, a navod bi trebao da se nalazi odmag posle citata, koji bi trebalo da je omeđen dvostrukim znacima navoda — „ovako“ — ili jednostrukim navodnicima ako je citat unutar citata — „sledi jedan takav ‘citat’ za primer“. eee androx ovde !
 
=== Kada proverite sadržaj ===
Red 57:
 
Međutim, povedite računa da ne usmerite čitaoce ka veb strani koja bi se mogla smatrati nepouzdanom. Smisao ovog pravila je da omogući čitaocima da sami procene pouzdanost dokaza i da im se omogući da ih provere makar onoliko koliko ste to i vi uradili.
PA ANDROX OVDE !
 
== Koje izvore navoditi ==
Linija 105 ⟶ 104:
{{poseban članak|Vikipedija:Unutrašnje citiranje}} <!--Wikipedia:Embedded Citations-->
 
MediaWiki softver podržava uključivanje HTML veza direktno u članak zatvaranjem URL-a u jednostruke uglaste zagrade — <nowiki>[http://www.google.com]</nowiki> — koje se prikazuje ovako: [http://www.google.com] Potpun navod bi trebalo dati u odeljku reference/bibliografija ovako:
Mediaja članka pripisala izvoru, a ne sebi. Na primer, ne tvrdi Vikipedija da je Sorel optužio Murdoka za paničnu kupovinu, nego ''Gardijan'', i zato treba navesti ''Gardijanov'' naslov, a ne zameniti ga sa „Priča o Murdokovoj paničnoj kupovini“.
 
<nowiki>*[http://www.google.com/ sajt Gugla]</nowiki>, koje se prikazuje kao:
 
*[http://www.google.com sajt Gugla]
 
Novinski članak na koji se u članku poziva bi se korišćenjem ugrađenih veza mogao navesti ovako — <nowiki>[http://media.guardian.co.uk/site/story/0,14173,1601858,00.html]</nowiki> — a to izgleda ovako[http://media.guardian.co.uk/site/story/0,14173,1601858,00.html].
 
Onda bi se u odeljku bibliografija/reference, pun navod dao ovako:
 
<nowiki>*[http://media.guardian.co.uk/site/story/0,14173,1601858,00.html „Sorel optužuje Murdoka za paničnu kupovinu“] Džon Planket, ''Gardijan'', [[27. oktobar]] [[2005]], preuzeto [[27. oktobar|27. oktobra]] [[2005]]</nowiki>
 
što se prikazuje kao:
 
*[http://media.guardian.co.uk/site/story/0,14173,1601858,00.html „Sorel optužuje Murdoka za paničnu kupovinu“] Džon Planket, ''Gardijan'', [[27. oktobar]] [[2005]], preuzeto [[27. oktobar|27. oktobra]] [[2005]]
 
U slučaju novinskih članaka sa mreže, naročito je važno navesti autora, naslov, novinu i datum izdavanja, pošto mnoge novine priče drže na mreži samo određeni deo vremena pre nego što ih premeste u arhivu. Sa punim navodom, čitaoci će biti u stanju da lako pronađu članak čak iako veza nije ispravna.
 
MediajaTakođe je važno naslov članka ili naučnog rada staviti pod znake navoda, da bi Vikipedija opis sadržaja članka pripisala izvoru, a ne sebi. Na primer, ne tvrdi Vikipedija da je Sorel optužio Murdoka za paničnu kupovinu, nego ''Gardijan'', i zato treba navesti ''Gardijanov'' naslov, a ne zameniti ga sa „Priča o Murdokovoj paničnoj kupovini“.
 
Prednosti ovih ugrađenih veza jeste u tome da čitaoci i drugi urednici mogu lako da kliknu i smesta odu na navedeni članak, što čini proveru izvora veoma jednostavnom, kao i to da je takve veze lako napraviti i održavati.
Linija 263 ⟶ 280:
 
=====Održavanje zasebnog odeljka „Reference“ pored postojećeg „Napomene“=====
Često je korisno održavati odeljak „Reference“ i ako se već koriste fusnote. U tom odeljku se korišćeni izvori ispisuju u abecednom poretku. U člancima koji imaju mnogo fusnota, izvori često postaju nečitljivi, pogotovu kad fusnote sadrže i mnogo teksta koji daje dodatne podatke. Odeljak „Reference“, koji sadrži samo izvore, pomaže čitaocima da brzo i lako ocene kvalitet korišćenih izvora podataka.JGUDXHGCGHHJJHDVHJBADBSAYUUVQVWEQJHVAJSDAHDHASDJVASHVASDVSJAYDVQUWYVDQ
 
==Preporučena literatura/Spoljašnje veze==