Razlike između izmjena na stranici "Vanmaterična trudnoća"

m/м
robot Mijenja: cs:Mimoděložní těhotenství; kozmetičke promjene
m/м (robot Mijenja: cs:Mimoděložní těhotenství; kozmetičke promjene)
[[Ovulacija|Ovulacijom]] jajna stanice izlazi iz jajnika u trbušnu šupljinu, gdje je fimbrije jajovoda uvedu u jajovod. Oplodnja jajne stanice koja putuje prema maternici, odvija se u jajovodu. Oplođena stanica dobiva sposobnost implantacije u vrijeme kada doputuje u maternicu, gdje se implantira u zid tijela maternice. U slučaju poremećaja bilo kojega dijela prijenosa jajne stanice prije ili nakon oplodnje može doći do implantacije jajašca na krivom mjestu.
 
Najčešći uzrok poremećenog prijenosa jajašca je oštečenje [[epitel]]a ili [[mišić]]a jajovoda, što je vrlo često posljedica [[upala]]. Uzrok ektopične trudnoće može biti i tumor maternice ili jajnika koji pritišće jajnik, [[endometrioza]] ili razvojni poremećaj jajovoda.
Ipak u otprilike trećine bolesnica se ne nalazi nikakvih razloga ektopičnoj trudnoći.
 
== Tubarna trudnoća (graviditas tubaria) ==
Jajovod je najčešće mjesto implantacije u ektopičnim trudnoćama (99%), a od toga najveći dio implantacija odvija se u proširenom ampularnom dijelu jajovoda (60%). Takva trudnoća obično završava tubarnim [[pobačaj]]em, rjeđe rupturom jajovoda. U prvom slučaju oplođeno jajašce izlazi kroz abdominalni kraj jajovoda u trbušnu šupljinu, a drugom plod, svojim rastom i razvojem, uzrokuje nastanak otvora na jajovodu kroz koji izlazi u abdomen. U oba slučaja plod ostane djelomično vezna za jajovod, iako se nalazi u trbušnoj šuljini, a može se i potpuno osloboditi. Plod obično umire prije abortusa, a može se naći i živ u trbušnoj šupljini.
Najčešći simptom kod kroničnog toka je [[bol (osjećaj)|bol]] koja nastaje rastezanjem jajovoda, dok kasnije dolazi do boli sa omaglicom, što je posljedica podražaja [[peritoneum]]a [[krv]]lju, nakon odljuštenja stijenke jajovoda ili rupture krvnih žila u jajovodu. Javlja se i oskudno krvarenje iz maternice koje trajno i ne prestaje, a obično slijedi nakon boli (posljedica ljuštenja maternice zbog nedovoljnog stimuliranja [[žuto tijelo|žutog tijela]]).
U slučaju akutnog nastupa, iznenada nastaje jaka bol (donji dio trbuha), unutarnje krvarenje koje može uzrokovat [[hemoragijski šok|hemoragijski šok]].
Ektopična trudnoća je hitno stanje koje može ugroziti život i liječi se u bolnici. Liječenje je kirurško, iako može biti konzervativno (ako se rano otkrije). Ektopična trudnoća može znatno utjecati na plodnost žene.
 
== Abdominalna trudnoća (graviditas abdominalis seu peritonealis) ==
Trudnoća u raznim dijelovima trbušne šupljine vrlo je rijetka, a može biti primarna (oplodnja u abdomenu) ili sekundarna (nakon odvajanja iz jajnika oplođena stanica može se ponovno implanitirati u abdomenu). Postoje slučajevi primarne implantacije na jetri i slezeni. Sekundarna nastaje obično nakon rupture jajovoda pa dolazi do implantacije na stražnju (vanjsku) stranu maternice, na stražnji list plike late ili nekom drugom mjestu na peritoneumu.
 
[[bs:Vanmaterična trudnoća]]
[[ca:Embaràs ectòpic]]
[[cs:EktopickéMimoděložní těhotenství]]
[[de:Eileiterschwangerschaft]]
[[en:Ectopic pregnancy]]
108.618

izmjena