Razlike između izmjena na stranici "Beduini"

m
robot Mijenja: ko:베두인족; kozmetičke promjene
(text moved from Kategorija:Beduini - requires clean up. Adding interwiki)
 
m (robot Mijenja: ko:베두인족; kozmetičke promjene)
{{cleanup}}
Beduini su nomadska, arapska plemena iz Arabijske, Sirijske i pustinje Severne Afrike. Podeljeni su u klanove po imenu 'ayla', a zatim dalje podeljeni u domaćinstva, zvana 'bayt'. Šeici vladaju plemenima, koja žive nezavisno, na sopstvenoj zemlji, koju čuvaju svojim životima. U prošlosti, ovi pastirski nomadi su konstantno lutali suvim 'wadis'-ima (sasušena korita reka, sada deo pustinje) i planinama u Sahari. Od svih naroda na Zemlji, Beduini su prevazišli sve druge po svojoj upečatljivoj sposobnosti preživljavanja u najnegostoljubivijem okruženju - pustinji. Svaka plemenska zajednica živi pod pritiskom materijalnog poseda i svojim srodstvom i sredstvima za život je vezana za pustinju.
 
 
U istraživanju o Beduinima, pominje se kako je tradicija ghazw utkana u njihovu kulturu. Razbojništvo je predstavljalo način života, što objašnjava važnost konja, zbog svoje brzine u razbojničkim pohodima. Iako je kamila najdragocenija, konj predstavlja njihovu želju za osvajanjem.
 
Nijedan drugi narod ne poznaje pustinju bolje od ovih plemena. Jasna svest o zaista bitnim stvarima u današnjem društvu, glavno je sredstvo umirenja ovih prividno mirnih domaćinstava i njihovih sitničavih, plemenskih svađa. Beduini su vrlo složan narod i desi li se da ijedan od njihovih krvnih srodnika skrene sa puta, oni će biti prvi koji će sve ostaviti i prvo rešiti taj problem.
 
 
Beduini su prividno išli protiv promena i modernizacije. Jedan pisac je Beduine nazvao primerom 'vremena koje ide unazad'. Saied el Qimni iz Rose el Youssef-a je rekao:"Naši šeici se još uvek drže 'takfir'-a (akt proglašenja nevernikom) prema svemu i svačemu. Oni žele da se povučemo u naše običaje i tradicije."
 
 
Ono što se nije promenilo je beduinsko visoko mišljenje o njima samima. Prema njima, arapski narod je najplemenitiji. Suprotno tome, civilizovan čovek, sa svoje 'visoke' tačke gledišta, manje je srećan i vrlo inferioran. Beduini su verni svojoj buntovničkoj genealogiji, a njihovo rodoslovlje se može pratiti sve do Adama. Za Beduine Arapski koji su se trudili da očuvaju sadrži hiljadu imena za različite vrste, stanja i starosti kamila. Ovome može parirati samo broj različitih izraza za mač.
 
 
[[Kategorija:Beduini|*]]
 
[[ar:بدو]]
[[bg:Бедуини]]
[[cs:Beduíni]]
[[de:Beduinen]]
[[et:Beduiinid]]
[[el:Βεδουίνοι]]
[[en:Bedouin]]
[[es:Beduino]]
[[eo:Beduenoj]]
[[es:Beduino]]
[[et:Beduiinid]]
[[eu:Beduino]]
[[fi:Beduiinit]]
[[fr:Bédouins]]
[[kohe:베두인בדואים]]
[[id:Suku Badui (Arab)]]
[[it:Beduini]]
[[heja:בדואיםベドウィン]]
[[ko:베두인족]]
[[la:Beduini]]
[[lt:Beduinai]]
[[ms:Badwi]]
[[nl:Bedoeïenen]]
[[ja:ベドウィン]]
[[no:Beduiner]]
[[pl:Beduini]]
[[ru:Бедуины]]
[[simple:Bedouin]]
[[fi:Beduiinit]]
[[sv:Beduiner]]
[[tr:Bedeviler]]
108.836

izmjena