Equites: Razlika između izmjena

m
robot Mijenja: ru:Всадники (Древний Рим); kozmetičke promjene
(preuzeto s bosanske Wikipedije)
 
m (robot Mijenja: ru:Всадники (Древний Рим); kozmetičke promjene)
[[Datoteka:Roman Cavalry 2.jpg|thumb|300px|Rekonstrukcija: rimski legionar na konju. (Obratiti pažnju na nedostatak uzengija.)]]
 
'''Equites''' je bio naziv za konjicu u vrijeme [[Antički Rim|Antičkog Rima]]. Konjica je prvobitno bila prestižna jedinica u kojoj su rimski mladići mogli pokazati i dokazati svoje vještine i snagu i možda tako otvoriti sebi put za eventualnu političku karijeru. Svaki je konjanik nabavljao svoju opremu, i to: okrugli štit, šljem, oklop, mač i jedno ili više kopalja. U [[legija|legijama]]ma nije bilo mnogo konjanika. U prvim legijama koje su ukupno brojale oko 3000 ratnika (4200 ako uračunamo i laku pješadiju, ''[[velites]]'') konjanika je bilo samo oko 300, podijeljenih u 10 jedinica od po 30 ljudi.
 
Pored teške konjice, bila je tu i laka konjica koju su činili siromašniji građani i bogati momci koji nisu bili dovoljno stari da bi bili ''[[hastati]]'' ili equites. Njihova uloga u borbi bila je ometanje, razbijanje i obilaženje neprijateljskih jedinica pješadije kao i borba protiv protivničke konjice. U nastavku borbe često su silazili s konja i nastavljali borbu na nogama, na prvi pogled čudan izbor ali sasvim logičan, jer prije nego što su izumljene uzengije nije bilo lako održavati ravnotežu u borbi na konju.
 
== Napomena ==
 
Rimski konjanici pripadali su nižoj od dvije [[aristokrat]]ske klase, iznad njih bili su [[senator]]i. Riječ ''eques'' (equites je množina) je na latinskom jeziku označavala bilo kojeg jahača na konju (''equs'' - konj), ali u kontekstu o kojem ovdje govorimo ova riječ je značila "vitez".
[[pt:Equites]]
[[ro:Eques]]
[[ru:Всадники (Древний Рим)]]
[[ru:Эквиты]]
[[sr:Equites]]
[[sv:Equites]]
109.475

izmjena