Razlike između izmjena na stranici "Pleme"

m
robot Dodaje: si:ගෝත්‍ර; kozmetičke promjene
m (robot Dodaje: id:Suku)
m (robot Dodaje: si:ගෝත්‍ර; kozmetičke promjene)
'''Pleme''' je srodna skupina ljudi koja dijeli zajedničku historiju, jezik i teritorij, u nekim slučajevima povezana u šire labave saveze, konfederacije, njima obično jezično srodnim.
 
Samo pleme dijeli se na [[klan]]ove kroz koje su uspostavljeni zakoni o [[brak]]u, kroz egzogamne polovice i postojanja određenog [[sistem srodstva|sistema srodstva]].
 
[[Konfederacija]] nastaje ujedinjavanjem, obično slabijih plemena, u veću zajednicu zbog obrane ili teritorijalne ekspanzije. Najbolji su nam primjeri za to konfederacije [[Irokezi|Irokeza]] i [[Asteci|Asteka]] , što je obradio i L. H. Morgan.
 
Ekspanzije plemena mogu dovesti i do cijepanja plemena na lokalne grupe, koje se kasnije osamostale, odrode, ili akulturiraju među nekim drugim zajednicama. Savez plemena dovodi do stvaranja središnje vlasti (vijeće poglavica), središnje politike koja brine o cjelokupnoj zajednici: uspostava mira, objava rata, obrana teritorija ili ekspanzija.
 
Suvremeni evropski narodi kao i neka domorodačka 'plemena' pokazuju kako plemenski savezi stvaraju i uspostavljaju ono što zovemo država. Postoji 1) obrana granica prema drugim skupinama izvana; 2) Jedan ili više srodnih dijalekata; 3) Plemenski zakon koji prisiljava pojedinca da se vlada prema njemu, inače će biti sankcioniran određenim kaznama, pa i samom progonu iz zajednice.
Neka su istraživanja pokazala da postoje brojni primjeri plemena čiji pripadnici govore različite [[jezik]]e i imaju drugačije [[ritual]]e, dok u drugim slučajevima pripadnici raznih plemena dijele isti jezik ili iste rituale. S druge strane, postoje primjeri plemena čiji pripadnici slijede političke vođe iz drugih plemena, odnosno slučajevi u kojima pripadnici raznih plemena slijede istog političkog vođu. To dovodi do zaključka da su plemena općenito obilježena vrlo nestabilnim granicama i heterogenošću, te su u osnovi dinamična društvena stvarnost.
 
[[CategoryKategorija:Antropologija]]
[[CategoryKategorija:Etnologija]]
[[CategoryKategorija:Historija]]
 
 
[[ro:Trib]]
[[ru:Племя]]
[[si:ගෝත්‍ර]]
[[simple:Tribe]]
[[sk:Kmeň (etnografia)]]
109.405

izmjena