Jugurtin rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: bg:Югуртинска война; kozmetičke promjene
Red 9:
Rat sa Jugurtom je vođen sa oklevanjem i krajnje neumešno. Jugurta je uspeo da osvoji jedan rimski logor, posle čega je potkupljeni rimski komandant sklopio mir, po kojem je Jugurta priznat za rimskog saveznika. Posle toga su Jugurti počela prilaziti slobodna i poluslobodna plemena. S druge strane, to je u Rimu izazvalo razne sudske procese, i niz istaknutih senatora, među kojima i Opimije, organizator ubistva [[Gaj Grakho|Gaja Grakha]], bio je prognan iz Rima.
 
Tek posle toga počele su odlučne ratne operacije. U Afriku je 109. st. e. poslat [[Kvint Cecilije Metel]], nepotkupljiv čovek, koji je podigao disciplinu u demoralisanoj vojsci. Jugurta je, shvativši neizbežnost poraza, molio za mir, ali je Metel to odbio i s vojskom krenuo u unutrašnjost Numidije i u bici na reci Mutulu 109. st. e. zadao neprijatelju odlučujući poraz. Ipak, rat nije bio završen, jer je Jugurta vodio partizanski rat. Metel je smatrao da je neophodno da uhvati samog Jugurtu, te se rat otegao. Tako je [[Gaj Marije]] dobio svoju šansu. On je, postavši [[konzul]], Jugurti zadao niz poraza, a [[Mauretanija|mauretanski]] kralj Bokh prešao je na stranu Rimljana. Konačno, 105. st. e. Marijev [[kvestor]] [[Lucije Kornelije Sula]] krenuo je zajedno sa Bokhom u numidski logor i zarobio Jugurtu, čime je rat bio završen. Jedan deo Numidije pripao je Bokhu, a preostali deo pripao je jednom bolesnom i slaboumnom Jugurtinom rođaku.
 
Jugurtin rat otkrio je teškoće kroz koje je Rimska republika u to vreme prolazila. Činjenica da se jedan čovek kakav je Jugurta mogao dokopati vlasti i toliko ojačati putem podmićivanja rimskih vojnih i civilnih zvaničnika odslikavala je, svakako prema Salustiju, opadanje [[moral]]nih vrlina kod Rimljana. Rimljani su sada često izlaz iz teškoća tražili u delovanju moćnih pojedinaca, a ne države, što se vidi i iz Marijevog uspona suptotno rimskim [[ustav]]nim konvencijama. To je svakako pažljivo posmatrao i tadašnji Marijev kvestor Sula, koji će se kasnije sukobiti sa Marijem u [[Prvi rimski građanski rat|prvom rimskom građanskom ratu]].
 
== Vanjski link ==
 
*[[Salustije|Sallust]]'s [http://www.gutenberg.org/dirs/etext05/7ccat10.txt Conspiracy of Catiline and The Jurgurthine War] at [[Project Gutenburg]] in plain text form.
 
 
[[CategoryKategorija:Antički Rim]]
[[CategoryKategorija:Antički ratovi]]
 
[[ar:حرب يوغرطة (كتاب)]]
[[bg:Югуртинска война]]
[[ca:Guerra de Jugurta]]
[[da:Jugurthakrigen]]