Pištolj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Datoteka/fajl Serbian-pistol_400px-Cz99-1.jpg je uklonjen/a jer ga/ju je na Ostavi obrisao Bidgee sa razlogom: Copyright violation: no permission: http://www.resimlere.com/postcard.img642.html
Red 32:
Kao i kod pušaka, to se činilo putem [[fitilj]]a, zatim posebnih mehanizama za proizvodnju iskri koje bi upalile barutno punjenje, pa su tako pištolji odgovarali puškama [[kolašica]]ma, a kasnije [[kremenjača]]ma. Slično kao i kod pušaka, u [[17. vijek|17]]. i [[18. vijek]]u se uvode [[fišek|fišeci]] za držanje barutnog punjenja, a kasnije i mehanizmi opaljivanja koji koriste [[kapisla|kapisle]]. Takvi primitivni pištolji se danas vrlo često kolokvijalno nazivaju ''kuburama''.
 
Razvoj metalurgije u [[19. vijek]]u dovodi do stvaranja suvremenih [[metak]]a, kao i nastojanja da se poveća brzina paljbe. Prvo se započelo s višecijevnim pištoljima, od kojih je najpoznatiji [[Derringer]], da bi se [[1830-e|1830-ih]] razvili [[revolver]]i koji metke ispaljuju iz doboša. Revolveri se brže pune i brže ispaljuju metke od klasičnih pištolja, te stječu dominaciju i popularnost koja će trajati sve do [[20. vijek]]a.
 
U 19. vijeku se eksperimentira s brzometnim pištoljem koji koriste [[magacin]]e, a kasnije posebne okvire s više metaka, najčešće u dršci cijevi. Mehanizam opaljivanja koji omogučuje automatsko punjenje metka u [[zatvarač]] kasnije dovodi do stvaranja prvih [[Poluatomatski pištolj|poluautomatskih pištolja]] koji se nekada kolokvijalno nazivaju automatskim pištoljima iako nisu predstavljali [[automatsko oružje]] u pravom smislu riječi.