Otvori glavni meni

Izmjene

Dodano 46 bajtova ,  prije 13 godina
slike
 
Pod njegovom komandom 3. armija je u sklopu [[Operacija Kobra|Operacije Kobra]] koja je počela [[25. jul]]a [[1944]]. god. uspešno probila nemačku liniju fronta zapadno od [[Sent Lo]]a odsekavši [[Šerbur]] od ostatka nemačkih snaga. Proboju 3. armije prethodio je snažan artiljerijski baraž i vazdušno bombardovanje. Do kraja avgusta meseca čitava [[Bretanja]] bila je oslobođena. Patonove jedinice oslobodile su [[Sent Malo]] i opkolile [[Brest]], [[Loren]] i [[Sent Nazer]]. Treća armija uspešno je odbila poslednji nemački kontranapad u Francuskoj koji je krenuo iz [[Morten]]a u pravcu [[Avranš]]a i koji je trebalo da ponovo uspostavi liniju fronta na mestu gde je probijena. Posle tri dana borbi Nemci su se povukli kako bi izbegli opkoljavanje samo da bi ih ista sudbina stigla u džepu kod [[Falez]]a.
[[Image:Generals-patton-and-weyland-in nancy.jpg|thumb|300px|u Fancuskoj 1944]]
 
U toku avgusta meseca položaj savezničkih jedinica bio je idealan za izvođenje operacije sveobuhvatnog opkoljavanja jedinica nemačke 7. armije u Francukoj. Patonovoj 3. armiji poverena je uloga južnog kraka klješta dok je sa severa obruč trebalo da zatvore britanske i kanadske jedinice pod komandom feldmašrala Montgomerija. Patonove jedinice stigle su do [[Aržantan]]a [[13. avgust]]a. Iako je Paton želeo da nastavi dalje napredovanje ka Falezu i zatvori obruč, [[14. avgust]]a je dobio naređenje da svoje prethodnice koje su već stigle do Faleza povuče u Aržantan i sačeka da obruč zatvore britanske snage. Krajnje besan nije mogao da učini ništa drugo nego da gleda kako kroz otvor u obruču koji u jednom trenutku nije bio širi od desetak kilometara prolaze kolone nemačkih vojnika i vozila. Britanske jedinice zatvorile su obruč 19. avgusta ali je tada već bilo kasno jer je većina nemačke 7. armije evakuisana. U obruču je zarobljeno 40.000 nemačkih vojnika, a u borbi je poginulo oko 10.000. Da je Montgomeri bio brži u obruču bi se našlo preko 100.000 nemačkih vojnika.
 
 
== Lorena ==
[[Image:GeneralsMetz1944-patton-and-weyland-in nancy2.jpg|thumb|300px|u FancuskojMec, 1944]]
Patonova ofanziva je zastala [[31. avgust]]a 1944. god. kada je njegova armija ostala bez goriva u blizini reke [[Meza|Meze]], neposredno nadomak grada [[Mec]]a u Francuskoj. Vreme koje je potrošeno na dopunu jedinica gorivom i municijom Nemci su iskoristili da bi utvrdili grad i pretvorili ga u tvrđavu. Grad koji je bio utvrđen još iz vremena [[Francusko-Pruski rat|Francusko-Pruskog rata]] [[1870]]. god. imao je preko dvadeset forova od kojih su najveći bili naoružani topovima kalibra 105 mm i 150 mm, uglavnom francuske proizvodnje. Borbe za Mec trajale su od početka oktobra do krja novembra meseca prouzrokojući teške gubitke na obe strane. Garnizon u gradu kapitulirao je 23. novembra ali su posade nekih forova pružale otpor sve do sredine decembra.