Razlike između izmjena na stranici "George S. Patton"

Dodano 85 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka uređivanja
[[image:George-S-Patton.jpg|General Džordž S. Paton.|mini|300px|right]]
'''Džordž Smit Paton''' Junior ({{Jez-en|''George Smith Patton}}''), [[11.11.]] [[1885]]. u. [[21.12.]] [[1945]]., bio je jedan od najboljih američkih generala u [[Drugi svetski rat|Drugom svetskom ratu]]. U svojoj vojnoj karijeri, dugoj 36 godina bio je među prvim američkim oficirima koji su zagovarali stvaranje modernih oklopnih jedinica, komandovao je američkim jedinicama u [[Severna Afrika|Severnoj Africi]], [[Sicilija|Siciliji]] i u [[Evropa|Evropi]]. U američkoj vojsci ostao je zapamćen po nadimku u.Stari''Stara krv i petljau.petlja'' ("Old blood and guts"), koji je dobio zahvaljujući pogrešnom citiranju njegove izjave u kojoj je rekao da je za pobedu u ratu potrebna ne samo krv već i mozak ("Blood and brains"). Zvanična istorija stvorila je predstavu o generalu Patonu kao o briljantnom vojnom lideru koji je povremeno imao epizode neposlušnosti i nestabilnosti.
 
Njegovi potčinjeni, kako oficiri tako i vojnici pamtiće ga ne samo po briljantnom komandovanju, ludoj hrabrosti i istrajnosti, već i po oštrim, često vulgarnim govorima kojima je podizao moral svojim jedinicama. U jednom takvom govoru koji je održao vojnicima američke 3. armije neposredno pre nego što će se zaputiti u [[Francuska|Francusku]], Paton je rekao:
 
 
:''Postoji jedna veoma bitna stvar koju ćete shvatiti tek kada sve ovo bude gotovo i kada se vratite kući. Zahvaljivaćete Bogu kada dvadeset godina kasnije budete sedeli pored kamina sa svojim unukom na kolenu i kada vas bude pitao šta ste radili u ratu, nećete morati da ga prebacite na drugo koleno, nakašljete se i kažete: u."Lopatao sam balegu u Luizijani.u."''
 
== Porodica ==
Paton je godinu dana pohađao Vojni institut u Virdžiniji, pre nego što je prešao u [[Vest Point]]. Po završetku prve godine pao je zajedno sa [[Kortni Hodžis]]om (zbog lošeg znanja iz matematike) ali se ponovo upisao i diplomirao [[1909]]. god.
 
Paton je bio inteligentno dete i intenzivno je proučavao klasičnu književnost i vojnu istoriju još od malih nogu, ali je najverovatnije patio od nedijagnostifikovane disleksije, što će mu u velikoj meri otežati njegovo školovanje. Vrlo kasno je naučio da čita, i nikada nije naučio osnovne veštine kao što je spelovanjesricanje slova. Zbog ovog poremećaja trebalo mu je pet godina da završi Vest Point.
 
Dok je bio na školovanju u Vest Pointu, Paton je obnovio svoje poznanstvo sa prijateljicom iz detinjstva Beatris Ajer, ćerkom bogatog teksilnog industrijalca. Njome se oženio ne dugo nakon diplomiranja.
 
== Rana vojna karijera ==
Tokom sukoba na meksičkoj granici [[1916]]. god. Paton je bio u sastavu 13. Teksaškog konjičkog puka i pratio je brigadnog generala [[Džon Peršing|Džona Dž. Peršinga]] kao njegov ađutant tokom potere za [[Pančo Vila|Pančom Vilom]]. Tokom ovog sukoba Paton je uz pomoć deset vojnika iz 6. pešadijskog puka ubio u.Generalau."Generala" [[Hulio Kardenas|Hulia Kardenasa]], komandira Vilinih ličnih telohranitelja. Zbog ove akcije kao i zbog naklonosti koju je Paton pokazivao prema svom revolveru [[Kolt Mirotvorac]] (Colt Peacemaker), Peršing mu je dodelio nadimak u.Banditu.''Bandit'' (Bandito).
 
== Prvi svetski rat ==
Neposredno pre izbijanja [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] general Peršing unapredio je Patona u čin kapetana. Po ulasku SAD u rat Paton je zatražio od Peršinga da mu poveri komandu nad nekom od američkih jedinica na prvoj liniji fronta. Peršing mu je poverio komandu nad novoformiranim [[Američki tenkovski korpus|Američkim tenkovskim korpusom]]. Pretpostavlja se, mada nikada nije tačno utvrđeno da je Paton učestovao u [[Bitka kod Kambrea|Bici kod Kambrea]] u kojoj su prvi put upotrebljeni tenkovi u značajnom broju. Pošto Američki tenkovski korpus nije učestvovao u oboj bici, a malo je verovatno da bi engleziBritanci poverili komandu nad svojim oklopnim jedinicama američkom oficiru, Patonu je najverovatnije poverena posmatračka uloga. Zbog svoje uspešnosti u organizaciji obuke (formirao je školu za američke tenkiste u Lanžeru u Francuskoj) i komandovanju američkim oklopnim jedinicama, unaprećen je dva puta. U činu potpukovnika postavljen je za komandanta Američkog tenkovskog korpusa koji je prvo bio deo Američkih ekspedicionih snaga, a zatim deo američke 1. armije. Učestovao je u Sen Mišel ofanzivi [[1918]]. god. kada je i ranjem metkom iz mitraljeza dok je pomagao da se zaglibljeni američki tenk izvuče iz blata. Metak mu je prošao kroz gornji deo butine. Paton je mnogo godina kasnije često, nakon što bi na nekim društvenim događajima popio malo više, svlačio pantalone pokazujući svoju ranu nazivajući podrugljivo sebe u.''generalom sa pola stražnjiceu.stražnjice''.
 
Za zasluge u Meza-Argonskoj ofanzivi Paton je odlikovan [[Purpurno srce|Purpurnim srcem]] i Krstom za istaknute zasluge u službi i unapređen je u pukovnika. Dok se Paton oporavljao od rana Prvi svetski rat je završen.
Dok je bio na službi u [[Vašington]]u [[1919]]. god. Paton je upoznao i postao blizak prijatelj [[Dvajt D. Ajzenhauer|Dvajta D. Ajzenhauera]] koji će igrati veoma značajnu ulogu u nastavku njegove vojne karijere. [[1920]]. god. uputio je peticiju [[Američki Kongres|Američkom Kongresu]] u kojem je zatražio da se popravi stanje u finansiranju američkih oklopnih snaga ali bezupešno. Posvetio se popularizaciji ovog roda vojske pišući članke o taktici korišćenja oklopnih jedinica predlažući nove načine njihove upotrebe. Radio je i na modernizaciji tenkova. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava koja su bila neophodna za finansiranje oklopnih jedinica Paton je bio prinuđen da se ponovo vrati u konjicu.
 
Jula [[1932]]. god. Paton je služio pod načelnikom generalštaba generalom Daglasom MakArturom kao major koji je predvodio američku konjicu u borbi protiv tzv. Bonus armije - siromašnih veterana koji su protestirali pred zgradom Kongresa.
 
Posle toga je bio raspoređen na [[Havaji|Havaje]] odakle je ponovo pokušao da ubedi Kongres u ispravnosti finansiranja oklopnih jedinicca. Pred kraj tridesetih godina poverena mu je komanda nad [[Fort Majer]]om u Virdžiniji. Odmah nakon uspeha nove nemačke taktike [[blickrig]]a u Evropi, koja se bazirala na upotrebi snažnh oklopnih snaga, Paton je zahvaljujući nepobitnim argumentima koje su mu pružali nemački uspesi konačno uspeo da ubedi Kongres u potrebu osnivanja oklopnih divizija. Po dobijanju saglasnosti Kongresa Paton je unapređen u brigadnog generala i poverena mu je komanda nad oklopnom brigadom. Brigada je vremenom prerasla u 2. oklopnu diviziju, a Paton je dobio čin general-majora.
 
=== Kampanja u Severnoj Africi ===
[[1942]]. god. general Paton komandovao je američkom 1. oklopnom divizijom koja se u sklopu savezničke [[Operacija Baklja|Operacije Baklja]] (Operation Torch) iskrcala na obalama [[Alžir]]a i [[Maroko|Maroka]]. Paton i njegov štab stigli su u Maroko na krstarici USS Ogasta koja je prilikom ulaska u luku [[Kazablanka]] došla pod vatru francuskog bojnog broda ''Žan BartBar''.
 
Posle poraza američkih snaga od strane nemaca u [[Bitka kod Kasserine|bici kod Kaserine]] prolaza [[1943]]. god. Paton je unaprećen u general-pukovnika i poverena mu je komanda nad 2. američkim korpusom. Iako je vrlo insistirao na obuci i disciplini, zaslužio je poštovanje svojih vojnika koji su ga uglavnom voleli. Ponovno uspostavljanje discipline u američkim redovima se isplatilo. U martu je započela nova kontra-ofanziva i američke jedinice potisnule su nemačke snage istočno od prvobitnih položaja. U isto vreme britanske snage pod komandom generala Montgomerija napale su nemce sa juga. Posle žilvog ali bezuspešnog otpora nemačke snage u [[Tunis]]u su se predale [[13. maj]]a 1943. god.
 
=== Kampanja u Italiji ===
Patonov imidž surovog ratnika i krvožedni govori koje je držao nisu nailazili na dobar prijem u javnosti savezničkih zemanja. Njegova vojna karijera skoro je bila gotova kada je u avgustu 1943. god. prilikom posete vojnoj bolnici verbalno napao i ošamario dva američka redova koje je smatrao kukavicama zato što su u bolnicu smešteni zbog kontuzije ili ratnog zamora što je psihičko stanje, a ne rana stečena u borbi. Kasnije se pokazalo da je jedan od ovih redova imao malariju. Zbog ovog incidenta Paton je neko vreme bio izvan vidokruga i bilo mu je naređeno da se izvini vojnicima. Ma koliko to ironično zvučalo, danas postoji teorija po kojoj je i sam Paton bio žrtva borbenog zamora. Zbog samog incidenta u javnosti su se pojavili zahtevi za njegovom ostavkom ili otpuštanjem. U skladu sa tim oduzeta mu je komanda nad 7. armijom koja se spremala za operacije u [[Italija|Italiji]].
 
Iako je privremeno bio suspendovan Paton je svojim prisustvom stvarao lažnu sliku kod Nemaca o novim mogućim mestima savezničkih iskrcavanja. Dok je boravio na [[Korzika|Korzici]] smatralo se da će očekivano savezničko iskrcavanje biti na jugu Francuske. Za vreme njegovog boravka u [[Kairo|Kairu]] nemciNemci su smatrali da će savezničko iskrcavanje verovatno uslediti na [[Balkan]]u. Strah od generala Patona vezao je mnoge nemačke trupe na pretpostavljenim mestima iskrcavanja i odigrao je važnu ulogu u prikrivanju priprema za pravo savezničko iskrcavanje u Normandiji na severu Francuske.
 
=== Normandija ===
Nakon iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji i početnog neuspeha u proboju nemačke linije fronta, Patonu je poverena komanda nad 3. armijom koja je trebala da zauzme položaj na krajnjem desnom krilu savezničkog ratnog rasporeda.
 
Pod njegovom komandom 3. armija je u sklopu [[Operacija Kobra|Operacije Kobra]] koja je počela [[25. jul]]a [[1944]]. god. uspešno probila nemačku liniju fronta zapadno od [[Sent Lo]]a odsekavši [[Šerbur]] od ostatka nemačkih snaga. Proboju 3. armije prethodio je snažan artiljerijski baraž i vazdušno bombardovanje. Do kraja avgusta meseca čitava [[Bretanja]] bila je oslobođena. Patonove jedinice oslobodile su [[Sent Malo]] i opkolile [[Brest]], [[Loren]] i [[Sent Nazer]]. Treća armija uspešno je odbila poslednji nemački kontranapad u Francuskoj koji je krenuo iz [[Morten]]a u pravcu [[Avranš]]a i koji je trebalo da ponovo uspostavi liniju fronta na mestu gde je probijena. Posle tri dana borbi nemciNemci su se povukli kako bi izbegli opkoljavanje samo da bi ih ista sudbina stigla u džepu kod [[Falez]]a.
 
U toku avgusta meseca položaj savezničkih jedinica bio je idealan za izvođenje operacije sveobuhvatnog opkoljavanja jedinica nemačke 7. armije u Francukoj. Patonovoj 3. armiji poverena je uloga južnog kraka klješta dok je sa severa obruč trebalo da zatvore britanske i kanadske jedinice pod komandom feldmašrala Montgomerija. Patonove jedinice stigle su do [[Aržantan]]a [[13. avgust]]a. Iako je Paton želeo da nastavi dalje napredovanje ka Falezu i zatvori obruč, [[14. avgust]]a je dobio naređenje da svoje prethodnice koje su već stigle do Faleza povuče u Aržantan i sačeka da obruč zatvore britanske snage. Krajnje besan nije mogao da učini ništa drugo nego da gleda kako kroz otvor u obruču koji u jednom trenutku nije bio širi od desetak kilometara prolaze kolone nemačkih vojnika i vozila. Britanske jedinice zatvorile su obruč 19. avgusta ali je tada već bilo kasno jer je većina nemačke 7. armije evakuisana. U obruču je zarobljeno 40.000 nemačkih vojnika, a u borbi je poginulo oko 10.000. Da je Montgomeri bio brži u obruču bi se našlo preko 100.000 nemačkih vojnika.
 
Paton je u borbama u Francuskoj uspešno upotrebio taktiku u.blickrigau.''blickriga'' protiv njenih tvoraca prešavši 600 milja za samo dve nedelje. Patonove jedinice oslobodile su veći deo severne Francuske i zaobišle [[Pariz]] dok su snage francuskog maršala Leklerka pomogle ustanicima u gradu da oslobode prestonicu.
 
== Lorena ==
Patonova ofanziva je zastala [[31. avgust]]a 1944. god. kada je njegova armija ostala bez goriva u blizini reke [[Meza|Meze]], neposredno nadomak grada [[Mec]]a u Francuskoj. Vreme koje je potrošeno na dopunu jedinica gorivom i municijom Nemci su iskoristili da bi utvrdili grad i pretvorili ga u tvrđavu. Grad koji je bio utvrđen još iz vremena [[Francusko-Pruski rat|Francusko-Pruskog rata]] [[1870]]. god. imao je preko dvadeset forova od kojih su najveći bili naoružani topovima kalibra 105 mm i 150 mm, uglavnom francuske proizvodnje. Borbe za Mec trajale su od početka oktobra do krja novembra meseca prouzrokojući teške gubitke na obe strane. Garnizon u gradu kapitulirao je 23. novembra ali su posade nekih forova pružale otpor sve do sredine decembra.
 
U ovim borbama gubici američke 3. armije iznosili su preko 7.000 mrtvih i ranjenih vojnika. Obilazeći ranjenike u obližnjoj bolnici nakon što se Mec predao, Paton je upitao jednog vojnika da li zna da je Mec pao. Vojnik mu je odgovorio da zna. Na to mu je Paton stegao ruku, nasmejao se i rekao: "Sine, sutra će u novinama osvanuti naslov u.u.'Paton oslobodio Mecu.u.Mec', ali ti i ja znamo da je to prokleta laž. Mec ste oslobodili ti i tvoji drugovi."
 
== Ardenska ofanziva ==
3. armija je prešla reku [[Rajna|Rajnu]] kod [[Openhajm]]a [[22. mart]]a [[1945]]. god. Potom je poslao operativnu grupu Baum koja je imala zadatak da oslobodi američke ratne zarobljenike u logoru [[Hamelburg]] u kojem se nalazio i njegov zet [[Džon K. Voters]].
 
Paton je planirao da oslobodi [[Prag]] u [[Čehoslovačka|Čehoslovačkoj]] kada je stiglo naređenje o obustavljanju daljeg američkog napredovanja. Bez obzira na to njegove trupe oslobodile su [[PilsenPlzenj]] (6. maja 1945. god.) kao i najveći deo zapadne Bohemije (Češke).
 
== Posle nemačkog poraza ==