Wyatt Earp – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Red 30:
Erpovi su bili porijeklom iz Skotske ali su bili vec sesta generacija koja je zivjela u americikad su Nikolas Erp i njegova zena Virginia kupili farmu na kojoj su se rodili dva njihova najstarija sina Dzeims i Virdzil ,i kcerka Marta.Nikolas koji je uskoro bio poznat po cijelom okolnom podrucju po hrabrosti kojom se suprostavljao bezakonju bio je izabran za serifa i bez ikakve nadoknade stavljao zivot na kocku.kad je 1845. buknuo rat izmedju SADea i Meksika,Nikolas smjesta prodaje farmu,smjesta porodicu na sigurno i dobrovoljno se javlja u konjicu.Godinu dana kasnije vratio se kuci kao kapetan i invalid.
Naredne godine rodio se i treci djecak kojem su dali ime Vajat Beri Stap. Slijedili su ga jos dva djecaka,Morgan i Varen ijedna djevojcica Adelija.Svih sest sinova Nikolasa Erpa proslo je najopasnija podrucja Zapada i svagdje ostavila svoj trag a posebno borbena trojka Vajat,Virdzil i Morgan.
 
 
MAGICNA MOC SERIFOVE LICNOSTI
(iz predgovora uz biografiju Vajata Erpa od Stjuarta N. Leika)
 
Posto je Vajat erp dugo vremena bio mitska licnost red je da se kaze da ova biografija nije nikakva mitska prica.predjene su hiljade kilometara da bi se doslo do istine.Obavljeni su razgovori sa mnogim svjedocima i procitane stotine starih novina i dokumenata.
Hiljade malih epizoda stvorile su jos za zivota mit oko njega I okruzile njegov hrabar i surov zivot legendom.Bio je izvanredan covjek i kao takav stekao je medju svojim savremenicima mnoge prijatelje ali i ne prijatelje.Nisu ga svi isto razumjeli I voljeli.Bio je covjek djela. Zivio je u vremenu u kome se zivot mogao mogao spasiti samo licnom energijom.Bio je vise posljedica nego uzrok.Postupao je nako kako je jedino u to vrijeme bilo shvatljivo,strogost,neumoljivost i sigurna ruka.Svoje bezbrojne borbe vodio je ostroumno ,hladnokrvno i nepogresivo.U svojoj zemlji je stekao najvece priznanje kao jedan od najveci revolverasa za pravdu,kao jedan od najvecih sluzbenika mira koje je zapad uopste poznavao. Na svu srecu zivio je dovoljno dugo da bi sa visokog polozaja mogao prihvatiti jos vece pocasti u izvjesnom smislu mali znak zahvalnosti amerike za herojski zivot koji je posvetio izgradnji i miru svoje domovine.Tako on danas nije poznat samo kao hrabar I energican covjek americkog pionirskog vremena koji je magicnom snagom svoje licnosti I apsolutnim vladanjem revolverom kalibra 45 ukrotio niz gradova gonica stoke i rudarskih logora vec i o covjeku koji je imao velik uticaj na svoje sugradjane ,svoju okolinu i vrijeme.Njegove borbe nisu malog uticaja na dolazak zakona na zapad.
 
==Eksterni linkovi==