The Adventures of Ozzie and Harriet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 18:
 
'''''The Adventures of Ozzie and Harriet''''' je [[SAD|američki]] [[TV|televizijski]] [[sitcom]] koji se originalno prikazivao na TV-mreži [[American Broadcasting Company|ABC]] od 3. oktobra 1952. do 3. septembra 1966, a u kome je glavnu ulogu imala zabavljačka porodica Nelson - [[Ozzie Nelson]], njegova supruga [[Harriet Nelson]] ([[djevojačko ime|rođ.]] Hilliard) te sinovi [[David Nelson (glumac)|David Nelson]] i Eric Nelson, poznatiji kao [[Rick Nelson|Ricky]]. Serija je bila izuzetno popularna, te se smatra najdugovječnijijim ne-animiranim sitkomom u historiji američke televizije. Također se često navodi kao oličenje ideala američke nuklearne porodice 1950-ih i tadašnjih [[konzervativizam|konzervativnih]] vrijednosti.
 
Serija je nastala 1944. godine na kada je popularni radio-zabavljač [[Red Skelton]] za vrijeme [[drugi svjetski rat|drugog svjetskog rata]] bio regrutiran, pa je mreža [[CBS]] pristala Ozzieja Nelsona i njegovu suprugu angažirati za radio-seriju koja se emitirala sve do 1954. godine. Serija, u kojoj su Nelsonovi glumili istoimeni bračni par, stekla je veliku popularnost, a sinovi David i Ricky su od 1949. godine glumili alternativne verzije sebe.
 
Godine 1952. je snimljen igrani film ''Here Come the Nelsons'', svojevrsni [[TV-pilot]], čiji je uspjeh Ozzieja Nelsona uvjerio da može napraviti scensku verziju. Ona se brzo pretvorila u jedan od najpopularnijih serija 1950-ih. Ozzie Nelson je kao njen kreator stvorio običaj miješati fikciju i stvarnost; tako su za eksterijere korišten pravi dom Nelsonovih, a kada su se David i Ricky oženili, njihove supruge - [[June Blair]] i [[Kristin Harmon]] - su se pridružili glumačkoj postavi. Serija je također poslužila kao odskočna daska za Rickyja Nelsona koji je otkrio pjevački talent i 1950-ih postao tinejdžerski pop idol.
 
Serija se prestala snimati 1966. godine, a 1973. godine je Ozzie Nelson snimio nastavak zvan ''Ozzie's Girls'' - u kome su fiktivni otac i majka bili stanodavci dvjema studenticama - a koji se na programu održao jednu sezonu.
 
==Reference==