Tom Sawyer – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 5:
== Opis ==
{{spoiler}}
Tom Sojer je nestašni dečak koji nema roditelje,pa živi sa svojom tetka Polom sa malim polubratom Sidom i sestrom Maromkarom. Ima loknastu, smeđu kosusidu i plave retardirane.
oči. Ne voli da ide u školu zbog toga što treba rano da ustaje, mora da se češlja i lepo obuče jer je obično bio raščupan i obučen u donjke,a čistu i novu odeću naziva ''One druge haljine''. Zaljubljen je u Rebeku (Bekicu) Tačer, ćerku okružnog sudije gospodina Tačera. Najuzbudljiviji delovi romana su kada Tom i Haklberi beže na ostrvo, kada traže blago i kada se Tom i Rebeka (Bekica) izgube u pećini. Poznat je po svojim pustolovinama i nestašlucima na obali reke [[Misisipi]] u [[SAD]]. Najbolji prijatelj mu je bio [[Haklberi Fin]].
 
U Srbiji je serijal o Tomu Sojeru deo lektire za osnovnu školu. Objavljen stotinak puta na srpskom u knjigama i slikovnicama, a prvi put u knjigama ''Toma Savijer: njegovi doživljaji i nestašluci: pripovesti iz đačkog života u Americi'' (Novi Sad, 1926) i ''Doživljaji Fina Huklberi'' (Beograd, 1933).