Srbija u Prvom svjetskom ratu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 178.222.97.42 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Mladifilozof
Red 8:
 
Na [[Vidovdan]] [[28. jun]]a [[1914]]. godine u [[Sarajevo|Sarajevu]] je ubijen [[austrougarska|austrougarski]] nadvojvoda [[Franjo Ferdinand]]. Pošto je na prestolonaslednika najpre bacio [[bomba|bombu]] omladinac [[Nedeljko Čabrinović]], ali je nadvojvoda tog puta ostao nepovređen, nepun sat kasnije je iz revolvera ispalio dva hica [[Gavrilo Princip]] i usmrtio nadvojvodu i greškom njegovu suprugu [[Sofija Hotek|Sofiju vojvotkinju Hoenberg]]. Oba atentatora su odmah bila uhvaćena, a tokom policijske istrage otkriveno je da iza njih stoji [[Dragutin Dimitrijević Apis]] šef vojnoobavještajne službe kraljevine Srbije i šef tajnog udruženja [[Crna ruka]] na što je Austro-Ugarska uputila ultimatum u Beograd. U svom odgovoru Srbija će prihvatiti sve točke ultimatuma osim jedne koja će postati formalni razlog Austro-Ugarskoj da objavi rat.
" Za izbijanje Prvog svetskog rata, kao i svakog drugog događaja, postoje povodi i uzroci, koje treba razlikovati. Još od Aristotela se ta dva pojma razlikuju. Ubistvo u Sarajevu od strane Gavrila Principa je povod ratu. Uzroke je sumirao nemački istoričar Fric Fišer ( 1962 )sa celom naučnom školom iza sebe, zaključivši da je nemačka težnja da postane svetska sila bio dubinski, osnovni i glavni uzrok rata "- ( strana 344. - Dugo kretanje između klanja i oranja - Milorad Ekmečić )
 
== Vojske ==
Linija 24 ⟶ 23:
U duhu ovih predviđanja izvršena je sledeća koncentracija austrougarske Balkanske vojske i ešalona B:
*[[2. Austrougarska armija|2. armija]] (4, 7 i 9 korpus), generala [[Bem Ermoli|Bema Ermolija]], prikupljena je u [[Srem]]u i [[Banat]]u gde je prema početnom operacijskom planu trebalo da ostane do [[18. avgust]]a kada je bilo predviđeno da se transportuje u Galiciju. Do tada mogla se upotrebiti za demonstrativna dejstva protiv Srbije.
*[[5. Austrougarska armija|5. armija]] (8.korpus - 9. i 21. divizija, 13. korpus - 36. i 42. divizija i 11. i 13. brdska brigada ) kojomkojo je komandovao general [[Liberijus fon Frank]] grupisana je na prostoru [[Bijeljina]], [[Zvornik]], [[Brčko]] sa zadatkom da [[12. avgust]]a izjutra forsira [[Drina|Drinu]], a potom preduzme energično nadiranje ka [[Valjevo|Valjevu]] i da ga zauzme najkasnije do 18. avgusta. Jedna divizija ove armije ( 42. domobranska " Vražja " divizija ) trebalo je da nastupa uz dolinu Drine prema [[Ljubovija|Ljuboviji]] radi sadejstva sa levim krilom 6. armije
*[[6. Austrougarska armija|6. armija]] (15. i 16. korpus) pod neposrednom komandom komandanta Balkanske vojske generala Oskara fon Poćoreka koncentrisana na prostoru [[Vlasenica]], [[Rogatica]], [[Kalinovik]], [[Sarajevo]], trebalo je da pređe u ofanzivu tek kada 5. armija zauzme Valjevo i stvori povoljnu operacijsku osnovicu za vojničku šetnju do [[Niš]]a. Njene trupe trebale su da nadiru ka [[Užice|Užicu]] i [[Pljevlja|Pljevljima]] a samo dve brigade su ostavljene za odbranu [[Boka kotorska|Boka kotorske]] i [[Hercegovina|Hercegovine]].<ref>Isto</ref>
 
Linija 66 ⟶ 65:
[[Datoteka:Battle of Cer.jpg|thumb|Cerska bitka]]
Znajući da su glavne srpske snage koncentrisane ka severu i smatrajući da je borbena vrednost srpske vojske mala Poćorek je snagama predviđenim za defanzivu odlučio da napadne.
 
Austrougarska vojska je počela sa bombardovanjem Beograda neposredno po objavi rata.
Operacije austrougarske Balkanske vojske protiv Srbije počele su 12. avgusta izjutra. Dok je 2. armija vršila snažan demonstrativan napad duž obale [[Sava (reka)|Save]], trupe 5. armije počele su forsiranje Drine kod sela [[Amajlije]] i [[Batari]] da bi potom počela napredovati u smeru [[Krupanj]]-[[Zavlaka]]-[[Tekeriš]]
 
Već 13.avgusta Austrougraske trupe su zauzele Šabac.
Srpska vrhovna komanda je bila iznenađena ovim napadom pošto je očekivalu da će austrougarska glavnina vojske ići tokom rijeke Morave.Po dobijanjupa izveštajaje saprvih terena,par vojvodadana Radomirbez Putnikznačajnijeg izdajeotpora naredbunapredovala daavgustovskoj Šumadijskažegi divizijado I poziva odmah krene prema Šapcu15. Istovremenoavgusta počinjekada rokiranjesu kompletnena IIbojno Armijepolje premadošle Driniodmorne a u njen sastav ulazi i Konjička divizijaprva, koja dobija zadatak da rasvetli situaciju u Mačvi.Dana 15. avgusta u 3.15 časova Kombinovana divizijadruga i Moravska divizija I poziva dobijaju zadatak datreća krenusrpska premaarmija Ceru.
 
U noći između 15. i 16. avgusta 1914. godine došlo je do kontakta srpske i austrougarske izviđačke jedinice, a velika Cerska bitka počinje 16. avgusta na padinama [[Cer (planina)|Cera]]. Ona će trajati sve do [[19. avgust]]a i završiva potpunim austrougarskim porazom i proterivanjem neprijatelja iz zemlje. Za ovu pobedu general Stepa Stepanović je dobio [[vojvoda|vojvodski]] čin. Njegova glavna zasluga je u tome što je uvideo strategijski značaj Cera i što je samoinicijativno neredio zaposedanje vrha [[Kosanin grad]] trupama Kombinovane divizije. U ovim borbama austrougarska vojska je imala 18.500 mrtvih i ranjenih i oko 4.500 zarobljenih oficira i vojnika dok je srpska vojska imala 4.785 ubijenih i 11.215 ranjenih i zarobljenihizbačenih.
 
=== Srpski protunapad ===
{{glavni članak|Sremska ofanziva}}
Pošto situacija na frontovima osalih saveznika nije bila povoljna-propala je ruska ofanziva u Istočnoj [[Pruska|Pruskoj]] a Nemci su nadirali kroz Francusku ka [[Pariz]]u - saveznici su zahtevali od srpske vrhovne komande da otpočne sa ofanzivnim dejstvima protiv austrougarske vojske koje bi poslužile kao diverzija. Srpska vrhovna komanda, svesna realne snage svoje vojske poduzela je ofanzivu ograničenog obima u Srem tako Srpska 1. armija [[6. septembar|6. septembra]] forsirala Savu i uprkos katastrofalnom udaru koji je pretrpela Timočka divizija I poziva u bici kod Čevrntije uspela je da se učvrsti na levoj obali tako da su jedinice Odbrane Beograda ušle u Zemun [[10. septembar|10. septembra]]. Ova dešavanja izazvala su oduševljenje među srpskim stanovništvom. Stanovnici sela [[Borča]] okitili su grad srpskim zastavama i hteli su da pošalju delegaciju koja bi tražila ujedinjenje sa Srbijom. Slično raspoloženje bilo je i u Zemunu. Međutim austrougarska vrhovna komanda je doneladonesla naređenje da 5. armija forsira Drinu kako bi prisilila srpske snage da se povukupovuču iz Srema što je i učinjeno uz velikog narodno protivljenje. Rezultat tih događaja postaje bitka oko austrougarskog mostobrana preko rijeke Drine koja prelazi u rovovski rat što traje gotovo mjesec dana (6.9. -4.10.1914) s obostranim žrtvama.
 
Drugi dio ove ograničene srpske protuofenzive postaje prodor u Bosnu i Hercegovinu gdje su se probile Užička i Sandžačka vojska. Vukotićeve jedinice su izbile na [[Jahorina|Jahorinu]], [[25. septembar|25. septembra]] istureni delovi su ušli u [[Pale]], 2. i 3. oktobra su ovladali [[Romanija|Romanijom]]. U sektoru [[Kalinovik]]a uspešno je delovao Drinski odred pod komandom divizijara Martinovića. U drugoj polovici oktobra je došlo do austrougarskog odgovora na ovaj prodor pa su se Užička i Sandžačka vojska morale povući na desnu obalu Drine to jest natrag u Srbiju do [[24. oktobar|24. oktobra]].
Red 90:
 
{{citat|Posle Balkanskih ratova Srbija je imala nešto manje od četiri miliona stanovnika, a računa se da je izgubila oko 700.000 u Prvom svetskom ratu. Ali, još je gori odnos prema tim žrtvama, one nikada nisu tačno prebrojane iz raznih razloga. Samo se tim brojem stalno igralo, pa je povećavan do milion i po, da bi se dobile veće reparacije, radi manipulacije biračkim spiskovima posle Prvog svetskog rata ili se zapušila usta drugim narodima u Jugoslaviji. I, uvek, i pre svega, da bi se na ideji sopstvene žrtve gradila moralno nedodirljiva pozicija.<ref>http://pescanik.net/2014/01/dubravka-stojanovic-intervju/</ref>|[[Dubravka Stojanović]]}}
- " Habzburška armija je glavninu svojih snaga, Petu i Šestu armiju, koncentrisala u Bosni, a nepunu Drugu armiju u Sremu. Iz političkih razloga primenjena je strategija koja je retko uzimana u obzir u celoj istoriji svih ratova na Balkanu. Oni su uvek išli sa severa na jug ili sa juga na sever, a dolinom reke Morave i na Beograd kao " ključ Dunava ".Jedan habzburški vojskovođa na tom području, general Alfred Kraus, u svojim naknadnim uspomenama, opravdanje za neuspeh nalazio je, uglavnom, u ovoj pogrešnoj strategiji. Cilj vlade u Beču je bio da izvrši etničko čišćenje doline reke Drine i zauvek prebrine brigu svojih državnih kriza za opstanak. " - strana 349. ( Dugo kretanje između klanja i oranja -Istorija Srba u novom veku 1492-1992 - Milorad Ekmečić )
 
== Izvori ==