Razlike između izmjena na stranici "Limunada"

Dodano 2.517 bajtova ,  prije 11 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
m/м
m/м
[[Image:Lemonade with straws.jpg|200px|thumb|Limunada sa slamkama|right]][[Limunada]] je bezalkoholno [[piće]] s okusom limuna[[limun]]a, obično napravljeno od limuna, [[voda|vode]] i [[saharoza|saharoze]], a također neki proizvođači je prave od mješavine u prahu (kao američka tvrtka Kool-aid). Naziv je dobila po francuskoj riječi ''limonade'', što se u mnogim zemljama odnosi na bilo koje bezalkoholno piće, bez obzira na okus.
== Ružičasta limunada ==
Ružičasta limunada je jako popularno piće u Sjevernoj Americi. Ima iste sastojke kao obična limunada, samo se u nju dodaje neki prirodni sastojak koji stvara ružičastu boju. Ti sastojci su najčešće: [[baštenski karanfil]], sok od višanja, [[brusnica]], [[nar]]a, grožđa, [[jagoda]] ili od drugih sastojaka. Ti sastojci mogu utjecati na okus limunade. Neki proizvođači koriste umjetna bojila za ružičastu limunadu. Povjesničar [[Joe Nickel]] tvrdi da je ovu vrstu limunade smislio Pete Conklin [[1857]].
== Štandovi s limunadom ==
U [[SAD]]-u limunada se često prodaje na štandovima, kako bi osvježila ljude za vrijeme ljeta. I djeca često prodaju limunadu na štandevima, kako bi zaradila nešto novca. Cijena limunade na štandovima se kreće 10-50 centi. Postoji dosta računalnih igara u kojima se prodaje limunada na štandu.
 
== Računalne igre sa štandovima sa limunadom ==
=== Lemonade Stand ===
 
[[Lemonade Stand]] je računalna igra koju je u veljači [[1973]]. napravio [[Bob Jamison]] iz tvrtke Minnesota Educational Computing Consortium. Charlie Kellner 1979. igru je prilagodio računalu [[Apple II]]. Mnogi ljudi koji su odrastali u 1980-ima su rado igrali ovu igru. Kao i većina igara napravljenih za mikroračunala u 1970-ima, Lemonade Stand je imala jednostavan dizajn. U igri igrač bi birao cijene, broj čaša limunada koje će napraviti i broj reklamnih natpisa. Na kraju svakog radnog dana bise bilo prikazanoprikaže izvješće o zaradi. Igrač mora paziti da ne počne padati kiše, ili će mu propasti posao, jer štand se tada ne može držati na otvorenom. Igra je dizajnirana za 1-30 igrača. U igri sviraju pjesme " Singin' in the Rain" i "Summertime", koje su svirale u određenim trenutcima igre.
=== Lemonade Tycoon ===
Lemonade Tycoon je [[shockwave]] igrica, koja se najprije zvala Lemonade Inc. Prva verzija igre je nastala 2002. Igra je kompatibilna višestrukim platformama, ali na svakoj se igra ponešto razlikuje. Igra je dostupna za online igranje i može se besplatno igrati, te prebaciti na [[računalo]]. 2009. [[Electronic Arts]] objavljuje [[iPhone]] verziju igre. Igra ima sličan koncept kao Lemonade Stand. Ima tri načina igranja: career (karijera), chalenge (izazov) i champion (prvak). U prvom načinu igrač može raditi na štandu koliko god želi, a u ''chalenge'' načinu na štandu radi 30 dana, da se vidi koliko će štand napradovati u tom vremenskom roku. Da bi mogli napraviti limunadu, igrači moraju kupiti sve stvari potrebne za pripremu: [[led]], limun, [[šećer]] i čaše. Svaki dan igrač može plaćati pristojbu za oglašavanje svog štanda, što povećava prodaju limunade i zaradu. Edukativna internetska stranica LearningPlanet.com ima verziju ove igrice da bi naučila mlade o ekonomiji. Igra je vizualno drukčija, ali je koncept isti.
[[Kategorija:Pića]]
[[bar:Kracherl]]
[[bs:Limunada]]
[[bg:Лимонада]]
[[ca:Llimonada]]
[[cs:Limonáda]]
[[cy:Lemonêd]]
[[da:Limonade]]
[[de:Limonade]]
[[en:Lemonade]][[es:Limonada]]
[[fr:Limonade]]
[[ko:레모네이드]]
[[it:Limonata]]
[[he:לימונדה]]
[[la:Limonata]]
[[lt:Limonadas]]
[[mr:लिंबू सरबत]]
[[nl:Limonade (drank)]]
[[ja:レモネード]]
[[no:Limonade]]
[[ru:Лимонад]]
[[simple:Lemonade]]
[[sr:Лимунада]]
[[fi:Sitruunasooda]]
[[tr:Limonata]]
[[zh-yue:檸水]]
[[zh:檸檬水]]
549

izmjena