Australija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 177:
Sam naziv "Australija" nastalo je od [[latinski jezik|latinske]] reči ''australis'', što znači "s juga". Priče o "nepoznatoj južnoj zemlji" (lat. ''[[Terra Australis Incognita]]'') iz doba [[Antički Rim|starog Rima]] bile su uobičajene u srednjovjekovnoj geografiji, iako nisu imale uporište u stvarnom znanju o postojanju kontinenta. U [[engleski|engleskom jeziku]], riječ ''Australia'' prvi put je upotrebljena [[1625.]] godine u djelu "A note of Australia del Espíritu Santo, written by Sir Richard Hakluyt". Pridjev ''Australische'' koristili su nizozemski službenici u [[Jakarta|Bataviji]] od [[1638.]] godine kako bi imenovali novootkriveno kopno na jugu. Ime ''Australija'' korišteno je i [[1693.]] godine u prijevodu knjige ''Les Aventures de Jacques Sadeur dans la Découverte et le Voyage de la Terre Australe'', francuskog autora [[Gabriel de Foigny|Gabriela de Foignyja]], koji je pisao pod [[pseudonim]]om Jacques Sadeur.<ref>Baker, Sidney J. (1966) ''The Australian Language'', 2nd ed.</ref>
 
[[Alexander Dalrymple]] koristio je isti termin u djelu ''An Historical Collection of Voyages and Discoveries in the South Pacific Ocean'' iz [[1771.]] godine, referirajući na čitavo južnopacifičko područje. [[George Shaw]] i [[James Edward Smith]] objavili su [[1793.]] godine knjigu ''Zoology and Botany of New Holland'', u kojoj su pisali o "ogromnom otoku, ili bolje — kontinentu, Australiji, Australaziji ili Novoj Holandiji".
 
Naziv "Australija" popularizirao je istraživač [[Matthew Flinders]] u svojoj knjizi ''[[A Voyage to Terra Australis]]'', mada se sam termin u knjizi spominje tek jednom. Ovom knjigom, Flinders je toj riečiriječi dao opće značenje. Guverner Novog JužnojJužnog Walesa, [[Lachlan Macquarie]], kasnije je koristio tu riječ u službenislužbenim izveštajima koje je slao u Englesku, da bi [[1817.]] predložio da ona bude usvojena kao službenooslužbeno ime. Britanska mornarica je [[1824.]] službeno nazvala ovaj kontinent Australijom.
 
== Historija ==