Dišni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
još dop.
Red 4:
 
Kod ljudi i drugih sisavaca, dišni se sistem sastoji od dišnih puteva, pluća i dišnih mišića koji kretanjem stežu dišne organe kako bi zrak ulazio i izlazio iz sustava. U dišnom sistemu, pomoću pluća, izmjenjuju se molekule kiseonika i ugljendioksida pomoću difuzije, između vazduha i krvotoka. Tako se u krvotoku, uz oksidaciju krvi uklanja i CO<sub>2</sub> i ostali metabolički otpadni plinovi zajedno s njim izlaze iz krvotoka u atmosferu.
 
== Dišni sistem kod vodenih kičmenjaka ==
Kod vodenih kičmenjaka ([[riba]] i larvi [[vodozemci|vodozemaca]]) kao respiratorni organi funkcionišu [[škrge]].
 
Kod riba je sa svake strane ždrijela razvijena škržna duplja u kojoj leže škrge. Škržne duplje komuniciraju sa jedne strane sa ždrijelom, a sa druge sa vanjskom sredinom. Svaka škrga se sastoji od lučne osnove koja nosi dva niza finih škržnih listića. Duž osnove prolaze: skeletni luk (daje oslonac škrgama), dovodni (nosi redukovanu) i odvodni (nosi oksidovanu krv) krvotok.
 
Kod nekih riba (plućašice ili [[dvodihalice]]) koje žive u plitkim vodama koje presušuju, [[riblji mjehur]] vrši ulogu dopunskih respiratornih organa kojima u vreme suše ove ribe mogu da koriste atmosferski vazduh. Riblji mjehur predstavlja ispupčenje [[jednjak]]a. Ima pretežno funkciju aparata kojim se reguliše kretanje na manjim ili većim dubinama, ali po potrebi može da funkcioniše i kao pluća.
 
== Dišni sistem kod čovjeka ==