Razlike između izmjena na stranici "Dijagnostika"

Dodano 2.969 bajtova ,  prije 12 godina
Dopuna
m (robot Dodaje: de, en, es, fr, hr, ja, pt, sr, sv)
(Dopuna)
'''Dijagnostika''' (dijagnoza, ''διαγνοσισ'', grč.) je postupak kojim se definira [[bolest]] ili patološko stanje, odnosno proces koji vodi do dijagnoze bolesti. U tom procesu liječnik se rukovodi [[simptom|simptomima]] i znakovima bolesti. Pod simptomima se podrazumijevaju tegobe koje sam bolesnik primjećuje, dok [[znak bolesti|znakove bolesti]] liječnik uočava na pacijentu.
'''Dijagnostika''' podrazumijeva sve postupke koji se provode da bi se spoznala bolest pacijenta (dijagnoza, ''διαγνοσισ'', grč.) preko zapažanja i tumačenja uočenih simptoma koji upućuju na nju.
 
Proces dijagnostike se sastoji od:<br>
U današnje vrijeme zbog velikog napretka [[medicina|medicinske]] [[tehnologija|tehnologije]], dijagnostika predstavlja ogromno područje čijim razvojem znatno doprinosimo očuvanju zdravlja i brzom uklanjanju bolesti. Stari [[liječnik|liječnici]] su govorili da je dobra dijagnostika dobro liječenje, a da je liječenje bez dijagnostike kao traženje igle u plastu sijena i to u mraku.
 
*anamneze,
Budući da nam današnja tehnološka dostignuća omogućuju znatno efikasnije liječenje, u današnje vrijeme liječenje bez dijagnostike predstavlja tešku povredu liječničke [[etika|etike]].
 
*fizikalnog pregleda i
 
*ostalih dijagnostičkih metoda.
== V. također ==
 
== Anamneza ==
* [[Dijagnoza]]
 
{{glavni|Anamneza)}}
[[category:Medicina]]
 
Anamneza ([[grčki jezik|grč.]] ''mnesis'' – sjećanje) je ciljani razgovor, kojim liječnik iz pacijentovog iskaza saznaje ono što je bitno za postavljanje dijagnoze. Anamneza se sastoji iz:
[[de:Medizinische Untersuchung]]
 
[[en:Diagnostic test]]
*''-{Anamnesis morbi}-'' ([[latinski jezik|lat.]] ''morbus'' – bolest) - zapažanja samog pacijenta od trenutka kada je bolest počela da ga muči do trenutka pregleda;
[[es:Exploración complementaria]]
 
[[fr:Examen médical]]
*''-{Anamnesis familliae}-'' (obiteljska povijest bolesti) bolesti od kojih su bolovali članovi obitelji bolesnika
 
*''-{Anamnesis vitae}-'' ([[latinski jezik|lat.]] ''vita'') - život) - sjećanje na druge bolesti od kojih je bolesnik bolovao ili eventualno još boluje u životu.
Nekad zbog prirode bolesti nije moguća komunikacija sa bolesnikom (nesvijest, malodobnost, duševne bolesti itd), pa se anamneza uzima od trećeg lica (rodbina, staratelj) i tako uzeta anamneza se zove [[heteroanamneza]] ([[grčki jezik|grč.]] ''heteros''}} - drugi).
== Fizikalni pregled ==
 
Fizikalni pregled je prikupljanje informacija o stanju zdravlja bolesnika čulima liječnika. Prilikom fizikalnog pregleda koriste se samo najosnovniji [[medicinski instrumenti]]: [[fonendoskop]], [[manometar]], [[neurološki čekić]], [[stetoskop]], [[povećalo]] itd.
 
Načini fizikalnog pregleda su:
 
*''[[inspekcija]]'' - pregled gledanjem;
 
*''[[auskultacija]]'' – slušanje, osluškivanje;
 
*''[[perkusija]]'' - lupkanje. Lupkanjem određenih dijelova tijela bolesnika proizvode se različiti zvukovi ili pokreti tijela na osnovu kojih se donosi određeni zaključak;
 
*''[[palpacija]]'' - pipanje.
 
Ovo su osnovne metode. Postoji čitava paleta kombiniranih metoda i „trikova“ zbog kojih, i pored napredovanja nauke i tehnike, fizikalni pregled liječnika i dalje čini osnovnu dijagnostičku metodu. Iako se u literaturi ne navodi kao posebna metoda, čulo mirisa je itekako važno u postavljanju dijagnoze. Neki liječnici smatraju da je intuicija poseban oblik mišljenja koji se stiče iskustvom i koji dovodi do dijagnoze bez jasnog uzročno posljedičnog niza u misaonom procesu.
 
== Ostale dijagnostičke metode ==
 
Ostale dijagnostičke metode počinju dobijati na značaju u [[20. stoljeće|20. stoljeću]], naglim razvojem [[kemija|kemije]], [[fizika|fizike]] i tehničkih nauka, i danas predstavljaju neodvojivi dio procesa dijagnostike većine bolesti i patoloških stanja. Primjeri:
 
*[[biokemijske analize]]
 
*[[histopatološka dijagnostika]]
 
*[[mikrobiološka dijagnostika]]
 
*[[genetička dijagnostika]]
 
*[[rentgenska dijagnostika]]
 
*[[primjena radioizotopa]]
 
*[[nuklearna magnetna rezonanca]]
 
*[[elektrokardiografija]], [[elektroencefalografija]], [[elektromiografija]]
 
*[[endoskopija]] i sl.
 
{{upozorenje-medicina}}
 
[[Kategorija:Medicina]]
 
[[Kategorija:Medicinska dijagnostika]]
 
[[als:Diagnostik]]
[[ar:تشخيص]]
[[bg:Диагноза]]
[[ca:Diagnosi]]
[[cs:Diagnóza (medicína)]]
[[da:Diagnose]]
[[de:Diagnose]]
[[en:Medical diagnosis]]
[[eo:Diagnozo]]
[[es:Diagnóstico]]
[[et:Diagnoos]]
[[eu:Diagnostiko]]
[[fi:Lääketieteellinen diagnoosi]]
[[fr:Diagnostic (médecine)]]
[[he:אבחנה]]
[[hi:निदान]]
[[hr:Dijagnostika]]
[[jaia:健康診断Diagnose]]
[[id:Diagnosis]]
[[pt:Exame complementar de diagnóstico]]
[[it:Diagnosi]]
[[sr:Дијагностички тест]]
[[svja:Gendiagnostik診断]]
[[ms:Diagnosis]]
[[nl:Diagnose]]
[[nn:Diagnose]]
[[no:Diagnose]]
[[pl:Diagnoza (medycyna)]]
[[pt:Diagnóstico (medicina)]]
[[ro:Diagnostic medical]]
[[ru:Диагноз]]
[[sr:Dijagnostika]]
[[simple:Diagnosis]]
[[sk:Diagnóza]]
[[sv:Medicinsk diagnostik]]
[[ta:அறுதியிடல்]]
[[uk:Діагноз]]
[[ur:تشخیص]]
[[zh:诊断]]