Henry Ford – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Almabot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: war:Henry Ford
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: lmo:Henry Ford; kozmetičke promjene
Red 1:
'''Henry Ford''' ([[30.7.]] [[1863]]. - [[7.4.]] [[1947]].) je američki poslovni čovjek, poznat kao tvorac tvrtke Ford Motor Company i po tome što je prvi primijenio proizvodnu traku. To ostvarenje nije samo značilo revoluciju industrijske proizvodnje, već je imalo i velik utjecaj na modernu kulturu tako da mnogi društveni teoretičari to razdoblje ekonomske i društvene povijesti nazivaju "fordizam".
[[ImageDatoteka:Henry Ford.jpg|right]]
== Život ==
Ford je bio rođen na uspješnoj obiteljskoj farmi u Springwells Townshipu, koji je danas dio grada Dearborna u [[Michigan]]u, gdje se trenutačno nalazi sjedište tvrtke koju je osnovao. Njegovi roditelji, William i Mary Ford, bili su imigranti iz okolice grada Corka u južnoj [[Irska|Irskoj]], a Henry je bio najstariji od šestero njihove djece.
 
Red 8:
Nakon tog uspjeha napušta Edison Illuminating Company i zajedno s ostalim inovatorima osniva Detroit Automobile Company, koja je ubrzo bankrotirala jer je Ford usavršao dizajn automobila umjesto da ih prodaje. Svojim vozilima Ford se utrkivao s onima drugih proizvođača kako bi prikazao njihovu superiornost. S zanimanjem za trkaće automobile osnovao je drugu tvrtku pod nazivom Henry Ford Company. [[1902]]. Ford je istjeran iz tvrtke zajedno s ostalim inovatorima, a ona je reorganizirana pod nazivom [[Cadillac]].
 
== Osniva svoju vlastitu firmu ==
 
Svoju vlastitu firmu pod nazivom [[Ford|Ford Motor Company]] osniva [[1903]]. zajedno s jedanaest ostalih inovatora i kapitalom od 28.000 dolara. U novodizajniranom automobilu Ford je odvezao probnu milju na zaleđenom jezeru St. Clair i s vremenom od 39.4 sekunde postavio novi kopneni brzinski rekord. Uvjeren tim uspjehom, poznati vozač utrka Barney Oldfield naziva novi model "999" odavajući počast trkaćoj lokomotivi tog vremena i predstavlja ga diljem države, čineći marku Ford poznatom u cijelom SAD-u. Henry Ford je bio i jedan od ranih podupirača legendarne utrke Indianapolis 500.
 
[[imageDatoteka:Ford T.jpg|thumb|Model T]]
[[1908]]. tvrtka u prodaju pušta [[Model T]] s čijom se trkaćom verzijom Ford utrkivao od [[1909]]. do [[1913]]. i pobijedio na utrci preko cijelih Sjedinjenih Država (iako je kasnije diskvalificiran), a [[1911]]. Frank Kulick je njome postavio brzinski rekord na ovalnim stazama. [[1913]]. Ford pokušava nastupiti na utrci Indianapolis 500, ali odustaje zbog pravila koja su zahtjevala dodavanje težine od 450 kilograma. Tada se povlači iz utrka, budući da mu zbog popularnosti Modela T više nisu bile potrebne za postizanje publiciteta. S prvim danom [[1919]]. prepustio je mjesto predsjednika kompanije svome sinu Edselu, iako je zadržao čvrstu poziciju u rukovođenju njome. Sredinom [[1920-1929|dvadesetih]] prodaja Modela T je počela opadati zbog konkurencije koja je nudila modernije automobile s opremom nedostupnom na Modelu T. U [[prosinac|prosincu]] [[1927]]. je zbog toga predstavljen uspješni [[Ford Model A (1928)|Model A]], nazvan jednako kao i prvi model kojeg je tvrtka ikad proizvela.
 
Red 18:
 
Henry Ford je [[21.9.]] [[1945]]. prepustio poziciju predsjednika tvrtke unuku Henryju Fordu II., a preminuo je od izljeva krvi u mozak u dobi od 83 godine [[7.4.]] [[1947]]. na svom posjedu u Dearbornu. Pokopan je na groblju Ford Cemetery u Detroitu.
 
[[Category:izumitelji|Ford, Henry]]
 
{{Link FA|es}}
{{Link FA|pt}}
 
[[CategoryKategorija:izumiteljiIzumitelji|Ford, Henry]]
 
[[af:Henry Ford]]
Linija 65 ⟶ 64:
[[la:Henricus Ford]]
[[lb:Henry Ford]]
[[lmo:Henry Ford]]
[[lt:Henry Ford]]
[[lv:Henrijs Fords]]