Carola Häggkvist – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ka:კაროლა; kozmetičke promjene
Red 1:
[[ImageDatoteka:Carola Häggkvist 2005.jpg|right|frame|Karola]]
'''Karola Marija Hagkvist''' ([[švedski jezik|šve]]. '''Carola Häggkvist'''), poznatija pod scenskim imenom '''Carola''' ('''Karola'''), rođena [[8. septembar|8. septembra]] [[1966]]. u Hegerstenu u [[Stokholm]]u, je izuzetno popularna [[švedska]] pevačica [[pop (muzika)|pop]] muzike, [[šlager]]a, [[gospel]] i verske muzike. Karola je tri puta predstavljala Švedsku na [[Pesma Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] ([[1983]], [[1991]] i [[2006]]), a 1991. je i pobedila sa pesmom ''Fångad av en stormvind''. Karola je jedan od najpoznatijih članova [[hrišćanstvo|hrišćanske]] kongregacije "Reč života".
 
Red 8:
Karola se iznenada vratila na Melodifestivalen [[1990]]. i osvojila drugo mesto sa pesmom ''Mitt i ett äventyr''. Kasnije je izdala i novi album, ''Much more'' (Mnogo više). Sledeće godine, sa pesmom ''Fångad av en stormvind'', Karola pobeđuje na Melodifestivalenu i potom i na samoj [[Pesma Evrovizije|Pesmi Evrovizije]] u [[Rim]]u. Ako je ova pesma bila kvalitetan, no ne i vanserijski evrovizijski šlager, Karolin nastup koji je pucao od energije je bio instant-upamtljiv i potpuno zarazan. Karola i [[francuska]] predstavnica [[Amina (pevačica)|Amina]] (''C'est le dernier qui a parlé'') završile su dramatično glasanje sa jednakim brojem poena, tako da je po evrovizijskim pravilima pobednika odlučivao broj zemalja od kojih je pesma dobila 12 poena. Kako su obe pesme i tu bile jednake, gledao se broj osvojenih 10 poena, i Karola proglašena za pobednika, nakon čega je kratko od sreće igrala na stolu pre pobedničkog izlaska na scenu. Kasnije iste godine snimila je i album ''Jul'' na švedskom jeziku.
 
[[1992]]., postala je prvi skandinavski pop muzičar koji je posetio [[Kina|Kinu]], i izdala album i tamo. [[1993]]. ponovo menja pravac i snima [[gospel]] album ''My tribute'', koji je izdat u Skandinaviji i još dvanaest zemalja i doneo joj naziv Gospel pevača godine u [[Holandija|Holandiji]] [[1994]]. Album ''Personligt'' iz [[1994]]. je bio prvi album sa pesmama koje je sama napisala i označio je okretanje ka [[rok]] zvuku. 1995. godine je prvi put igrala u [[mjuzikl]]u, kao Marija u ''Zvuku muzike'' sa [[Tomi Kerberg|Tomijem Kerbergom]], što joj je donelo "Zlatnu masku" za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu. Tri godine kasnije pevala je lajt temu u [[Norveška|norveškom]] mjuziklu ''[[Sofijin svet]]'', a 2002. se na kratko pojavljuje kao Fantin u ''[[Les Misérables|Jadnicima]]'' na [[london]]skom [[Vest End|Vest Endu]]u. [[1998]]. snima album sa [[psalm]]ima Line Sandel, ''Blott en dag'', [[1999]]. božićni album ''Jul I Betlehem'' (koji se i dalje odlično prodaje i penje na lestvice oko svakog [[Božić]]a) a [[2001]]. album dečijih pesama ''Sov på min arm''. Kasnije 2001. godine Karola se vraća pop muzici i snima album ''My show''.
 
[[2003]]. godine, na dvadeset godine karijere, Karola izdaje [[kompilacija|kompilaciju]] od četiri CD-a ''Guld, platina & passion—detpassion—det bästa med Carola'' i penje se na vrh švedskih lestvica sa pesmom ''När löven faller'', prvobitno napisanom za Melodifestivalen 2003. ali kasnije diskvalifikovanom. Zatim je, nakon dva prepuna koncerta u Stokholmu i letnje ture, na 2 CD-a usledio ''Jul I Betlehem- Jubileumsutgåvan'', praćen verskim albumom ''Credo'' 2004. i pop-verskim ''Störst av allt'' 2005. godine.
 
Karola je izdala ukupno 15 originalnih albuma i jedan je od najpoznatijih pevača u Švedskoj, gde većina ljudi i dalje ume da otpeva refren pesme ''Främling''.
 
Na [[Melodifestivalen]] Karola se vratila [[2006]]. posle petnaest godina odsustva sa pesmom ''Evighet'' (''Večnost'') koju su napisali švedski kralj šlagera [[Tomas G:son]], Bobi Ljungren i Henrik Vikstrom. Karola je promovisala i svoj istoimeni parfem, koji je povukla nakon primedbe švedske televizije da tako unapred neprimereno promoviše svoj nastup. Njena pema je bila tako jak favorit na Melodifestivalenu [[2006]]. da su kvote za njenu pobedu pre četvrtog polufinala [[11. mart]]a u [[Geteborg]]u (u kojem je ona nastupala) bile tek oko 1,05. Nakon toga pale su na 1,01, da bi u jednom trenutku kladioničari i sasvim prestali da primaju opklade na Karolinu pobedu. Njen nastup uključivao je tri mašine za vetar, igrače sa zastavama, dimne mašine i vatromet. Uprkos problemima sa glasom, Karola je pobedila u polufinalu kao i u finalu [[18. mart]]a, u kojem je bila druga nakon glasova žirija ("tada sam znao da ćemo pobediti jer će publika glasati za Karolu", rekao je njen menadžer) i dobila najviše poena u teleglasanju (ukupno je primljeno gotovo 2 miliona glasova publike, od čega preko 437,000 za Karolu). U pobedničkom izvođenju, Karola je polovinu pesme izvela na engleskom jeziku (''Invincible''—''Neosvojiva'').
 
Karola je kao nacionalna zvezda, jasno, predmet stalne pažnje [[tabloid]]a. Često je govorila o svojoj [[Hrišćanstvo|hrišćanskoj]] veri i bila kritikovana zbog svoje kritike prihvaćenosti [[homoseksualnost]]i u Švedskoj. [[2006]]. godine je uopšteno [[Liberalizam|liberalnu]] švedsku javnost šokirala izjavom da se homoseksualnost može lečiti [[molitva|molitvom]]. Karola se [[1988]]. učlanila u kontroverznu evangelističku crkvu "Reč života" ("[[Livets Ord]]")—neki—neki bi rekli i okultnu [[sekta|sektu]]—ekstremnu—ekstremnu, autoritativnu, harizmatičku versku organizaciju koja propoveda [[hrišćanski cionizam]] i strogo poštovanje [[Biblija|Biblije]]. Tokom proučavanja Biblije u Norveškoj, upoznala je [[Runar Segor|Runara Segora]], kontroverznog hrišćanskog propovednika (koji je između ostalog na jednoj službi u Filadelfiji [[2005]]. izjavio da je prorok [[Muhamed]] bio pedofil), sa kojim je bila u braku i dobila sina Amadeusa, nazvanog po [[Volfgang Amadeus Mocart|Mocartu]]. Nakon razvoda, Karola je svoj status ponosno objavila noseći na nacionalnoj televiziji majcu sa natpisom "ledig" ("raspoloživa" na švedskom). Na leto [[2005]]. je na televizijskom programu ''Allsång på Skansen'' iščupala biljku zajedno sa korenjem i bacila je ka publici.
 
Karola Hagkvist živi u Saltsjobadenu, predgrađu Stokholma.
 
== Diskografija ==
<table><tr><td valign=TOP>
Albumi:
Red 76:
</td></tr></table>
 
== Spoljašnje veze ==
*[http://www.carola.com/ Carola] &mdash; zvanično mrežno mesto
*[http://carolainternational.blogspot.com/ Carola International] &mdash; mesto za fanove van Švedske
 
{{Pobjednici Eurosonga}}
 
[[CategoryKategorija:Rođeni 1966.]]
[[CategoryKategorija:Švedska]]
[[CategoryKategorija:Pesma Evrovizije]]
 
[[ca:Carola Häggkvist]]
Red 99:
[[it:Carola Häggkvist]]
[[ja:キャローラ]]
[[ka:კაროლა]]
[[lt:Carola Häggkvist]]
[[nl:Carola Häggkvist]]