Pederastija u antičkoj Grčkoj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m The file Image:Amphora_-seduction_scene-_for_Wiki.jpg has been replaced by Image:Erastes_eromenos_Staatliche_Antikensammlungen_1468.jpg by administrator commons:User:Cecil: ''Was in category "Duplicate", exact duplicate''. ''[[m:User:C
Id (razgovor | doprinos)
Red 159:
Klasične studije o antičkoj grčkoj sistematski ispuštaju reference o veoma proširenoj i prisutnoj praksi pederastije. [[E. M. Forster]] u svom romanu ''[[Maurice]] '' iz 1910. godine pominje ovaj „kod tišine“ opisujući profesora koji savetuje: „''Izostaviti: reference o neizrecivom grehu Grka''“. Prva knjiga na engleskom sa ovom temom objavljena je tek [[1978]]. - ''[[Greek Homosexuality]]'', istoričara [[Kenneth Dover]]a. Dover je pokrenuo broj diskusija koje još uvek traju. S druge strane, kod današnjih Grka postoji veoma jak otpor da prihvate opis antičke Grčke onako kako je sada vide savremeni naučnici.
 
Savremena shvatanja pederastije u Grčkoj kreću se linijom Dover – [[FoulcaultMichel Foucault|Foucault]] – [[David Halperin|Halperin]], koji tvrde da eromenos nije mogao recipročno da učestvuje u odnosu sa erastom i da je odnos bio zasnovan na seksualnom dominiranju starijeg nad mlađim. S ovim na umu, odnos se može smatrati drugačijim iz ugla eromenosa od onog iz ugla erasta – i esencijalno je asimetričan.
 
Drugi naučnici ističu slike na vazama, pesme i filozofske rasprave, poput Platonovih dijaloga, u kojima se javlja pojam [[anteros]]a – uzvraćene ljubavi – koji pokazuje da je ljubav i seksualna želja jednaka kod eromenosa kao kod erasta. Kritičari Doverove teorije ističu da se zanemaruju svi izvori koji govore suprotno ovoj „preterano teoretizovanoj“ interpretaciji ljudskih i emocionalnih odnosa i da je to „moderna bajka da mladi eromenosi nisu bili uzbuđeni“<ref>Hein van Dolen, [http://www.livius.org/ho-hz/homosexuality/homosexuality.html Greek homosexuality]</ref>.