Bitka kod Leuktre: Razlika između izmjena

Dodana 2.723 bajta ,  prije 13 godina
 
Kada su se konačnbo susreli tebanska i spartanska teška pješadija, to je bilo samo na tebanskom lijevom krilu. Ispostavilo se kako je dubina tebanskog poretka Epaminondi dala daleko veću snagu od Spartanaca, čije je desno krilo razbijeno, a Kleombrot ubijen. Tebanci su se tada okrenuli nadesno prema spartanskom centru i lijevom krilu, u kome je zavladalo rasulo i panika. Kontingenti peloponeskih saveznika su, pak, iskoristili priliku da s bojišta pobjegnu bez borbe.
 
== Posljedice ==
 
Tebanci su, ostvarivši veliku pobjedu, ostvarili svoj neposredni cilj i trajno spriječili buduće spartanske pokušaje da napadnu Beotiju i razvrgnu Beotijski savez. U Sparti se, međutim, svi nisu pomirili s porazom, te je na Beotiju poslan manji odred hoplita na čelu s princom [[Arhidam III|Arhidamom]]. On se, međutim, morao suočiti ne samo s pobjedničkom beotijskom, nego i [[Tesalija|tesalijskom]] vojskom na čelu s [[Jason od Fere|Jasonom od Fere]]. Jason je otpočeo pregovore s Arhidamom i uvjerio ga da je nastavak sukoba s Tebom ludost, na što se Arhidam pristao povući, prethodno pokupivši mrtve.
 
Vijest o katastrofalnom porazu Sparte se proširila po Peloponezu, gdje je u [[Arkadija|Arkadiji]] došlo do ustanka protiv omrznute spartanske vlasti. Sparta, čija je vojna elita, izginula nije mogla ništa učiniti da porazi ustanike, koji su osnovali novi grad po imenu [[Megalopolis (Grčka)|Megalopolis]], a kasnije sklopili [[Arkadijski savez]]. Spartanci sljedećih godina nisu mogli učiniti ništa ni protiv tebanskih pohoda kojima je opustošena Lakonija, odnosno Mesenija oslobođena od spartanske vlasti. Sparta je bitkom kod Leuktre prestala biti najjačom silom u Grčkoj, te se umjesto vojnim sredstvima za svoj opstanak morala boriti diplomacijom, uključujući saveze s vjekovnim suparnikom [[Atena|Atenom]]. Teba je, nasuprot toga, postala novi hegemon Grčke, iako je njena hegemonija kratko potrajala zahvaljujući usponu [[Makedonija (antička)|makedonskih]] vladara.
 
Bitka kod Leuktre je pažnju antičkih, a kasnije i suvremenih, historičara izazvala i kao prvi primjer gdje je brojčano slabija strana pobijedila brojčano jaču vojsku korištenjem inovativne [[taktika|taktike]]. [[Plutarh]] je, tako bio uvjeren da je Epaminonda unaprijed osmislio taktiku vođen primjerom svog prijatelja Pelopide koji je prije četiri godine sličnom taktikom nadvladao brojčano jače Spartance u manjem okršaju poznatom kao [[bitka kod Tegire]]. Drugi historičari, pak, drže da je Epaminonda inspiraciju za svoju taktiku pronašao u iskustvima [[Pagonda|Pagonde]], tebanskog vojskovođe koji je porazio Atenjane u [[bitka kod Delija|bitci kod Delija]] pola vijeka ranije. Suvremeni historičari drže da je Epaminonda svojom nekonvencionalnom taktikom prvi put upotrijebio princip lokalne nadmoći i manevra kako bi porazio jačeg neprijatelja, te tako poslužio kao inspiracija budućim komandantima. Među njima se ističu makedonski kraljevi [[Filip II Makedonski|Filip II]] i [[Aleksandar Veliki]], te pruski kralj [[Friedrich II Veliki]] čija je taktika u [[Bitka kod Leutena|bitci kod Leutena]] godine [[1757]]. gotovo doslovno kopirala Epaminondine metode.
 
== U popularnoj kulturi ==